На засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування обставин загибелі громадянина Олександра Музичка (активіста руху «Правий сектор» на Рівненщині на прізвисько Сашко Білий) народні депутати заслухали представників правоохоронних органів про хід розслідування кримінальної справи. Були присутні сім депутатів, тож кворум був, а також представники Генпрокуратури, МВС, громадськості, «Правого сектора», незалежні експерти, юристи. До 25 квітня ТСК має представити свій звіт Верховній Раді, однак у цій справі ще багато загадкового і неоднозначного.

Заступник в.о. Генпрокурора Олексій Баганець заявив, що Генпрокуратура не знайшла доказів версії про зумисне вбивство Сашка Білого. «На сьогоднішній день таких свідчень у матеріалах кримінального провадження немає», — заявив Баганець.

Прокурор нагадав хроніку подій: вночі 25 березня спецпідрозділ «Сокіл» намагався затримати Музичка з метою доправлення його до суду за підозрою у вчиненні злочину на Рівненщині; під час затримання той чинив опір працівникам міліції і дістав вогнепальні поранення, від яких помер на місці. Музичко звинувачувався в хуліганстві, організації банди, незаконному використанні вогнепальної зброї, погрозах працівникам правоохоронних органів. Під час затримання він чинив опір — було поранено одного міліціонера. За словами Баганця, слідством висунуто дві версії — вбивство під час затримання правоохоронцями або ж самогубство, мовляв, Музичко міг сам випадково натиснути на курок, коли чинив опір правоохоронцям. За матеріалами кримінальної справи було призначено понад 27 судово-медичних екс-пертиз, із більшості яких уже отримано висновки, допитано 21 особу. Експерти дійшли висновку, що кулі, вилучені з тіла Музичка і з руки пораненого працівника міліції, було випущено з однієї вогнепальної зброї — пістолета Макарова, який був у Музичка. Коли його руку витягнули з-під бездиханного тіла, його палець лежав на курку пістолета. Однак «Правий сектор» звинувачує міліцію і особисто міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в навмисному вбивсті Сашка Білого.

10 квітня Генпрокуратура за участю судово-медичних експертів провела на місці події слідчий експеримент та опитала працівників спецпідрозділу «Сокіл», які брали участь у затриманні Білого, однак перевищення службових повноважень працівниками ГУБОЗ не зафіксувала. Після висновків МВС Генпрокуратура призначила додаткові екс-пертизи, які мають завершитися до 23 квітня, щоб визначити остаточну кваліфікацію дій працівників спецпідрозділу. На сьогодні експертам ще треба отримати додаткові свідчення інших учасників подій та остаточні висновки судово-медичної експертизи.

У народних депутатів виникло чимало запитань до правоохоронців. Микола Княжицький («Батьківщина») нагадав, що коли розпочинала роботу ТСК, була ще одна версія — зумисне вбивство, і є свідки, які готові підтвердити таку версію. На це представник Генпрокуратури відповів, що на сьогодні таких показань у матеріалах кримінального провадження немає. Слідчі допитували тих свідків, які самі з’являлися або яких запрошували. Троє свідків, котрі заявляли у ЗМІ про свою готовність дати свідчення у справі Музичка, донині до слідчого не з’явилися.

Анатолій Кінах («Європейський вибір») нагадав, що Музичка було оголошено в розшук ще 9 березня. Того ж дня Печерський райсуд Києва надав дозвіл на його затримання та на примусове доправлення до суду. Чому ж його так довго не затримували? — запитав депутат. Заступник Генпрокурора не зміг відповісти на це запитання. Депутати вимагали, щоб на наступне засідання ТСК прийшов Генпрокурор, а не його заступник.

Незалежний експерт-криміналіст Микола Скригонюк поцікавився, чи була призначена криміналістична експертиза і чи була законна тактика дій працівників міліції? Деякі деталі справи викликали в експерта подив. Зокрема, чому одразу не було вилучено пістолет, від якого загинув Музичко, і не направлено його на експертизу? Адже не виключено, що ним могли користуватися і працівники міліції. На погляд експерта, необхідно також провести повторний огляд місця події з метою виявлення всіх куль, провести слідчі експерименти з усіма працівниками спецпідрозділу, які брали участь у затриманні Музичка. Риторичним залишається і запитання, чи може людина стріляти в себе декілька разів, адже на тілі Музичка було виявлено три кульові поранення. Експерт не виключив зловживання працівників правоохоронних органів. На це представник Генпрокуратури запевнив, що всі слідчі експерименти з усіма учасниками подій проведено та їх результати передано судово-медичним екс-пертам, а пістолет був вилучений на місці події слідчо-оперативною групою. Однак справа не закрита, і слідство готове долучити до неї нові матеріали.

Представник «Правого сектора» Олег Однороженко висловив думку, що в цій справі є багато різночитань. Зокрема, Генпрокуратура каже, що пістолет вилучено, а допит свідків свідчить, що ні. Однороженко заявив, що громадськість не відчуває готовності Генпрокуратури до співпраці: «Маємо величезну кількість підстав говорити, що слідство ведеться упереджено», — сказав він.

Депутат Юрій Шаповалов («Суверенна європейська Україна») додав, що охоронець Музичка був затриманий лежачим, і він свідчить, що Музичко теж нікуди не втікав і його поклали на землю. Однак представник Генпрокуратури повідомив, що під час допиту охоронець Музичка засвідчив, що лише краєм ока бачив, що була боротьба між Музичком та правоохоронцями. І більше нічого не бачив.

Сергій Пандрак, який представився «побратимом Сашка Білого», запитав у правоохоронців, чому спецпідрозділ «Сокіл» одразу втік з місця події, не викликавши «швидку», де подівся бушлат, який Музичко одягнув на себе, виходячи з кафе, та японський ніж Музичка, котрий він завжди носив при собі? Окрім того, як стверджував друг Музичка, людина не може тричі вистрілити сама в себе впритул. За його словами, було п’ять пострілів — два в ногу і три в грудну клітку. Однак чому досі не знайшли всі кулі? Побратими Сашка Білого вважають, що його можна було затримати без жодного пострілу, а натомість стратили.

Начальник головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Ігор Щербина поінформував, що було призначено додаткове службове дослідження щодо ненадання медичної допомоги, вилучення речових доказів, втечі свідків. Він запросив усіх свідків на допит до Генпрокуратури, пообіцявши забезпечити їм безпеку. Прокурори також готові долучити до експертної комісії працівників рівненської судово-медичної експертизи.

Радник міністра внутрішніх справ Віктор Чалаван висловив думку, що будь-які додаткові коментарі не доречні, доки Генпрокуратура не завершить службове розслідування та не перевірить факти, встановлені під час провадження у цій справі після результатів усіх експертиз, допитів свідків, яким щось відомо стосовно справжніх обставин цієї кримінальної справи. Чалаван також заявив, що затримання здійснювалося в рамках кримінального провадження, тому що не було можливості встановити місце перебування Музичка та з ним завжди перебувала велика група озброєних людей. І тільки 24 березня вдалося з’ясувати, де він перебуває.

Однак така заява представника МВС знову викликала подив у депутатів.

Ганна Герман (Партія регіонів) запитала: чи знав прокурор Рівненської області, в якого 20 березня Музичко був у гостях удома, що Музичка на той час уже було оголошено в розшук? Окрім того, за декілька днів до загибелі, 22 березня, Музичко перебував... у Києві під час зборів УНА-УНСО, на яких цю організацію було перейменовано на «Правий сектор». Однак тоді його не було затримано. Більше того, Віктор Чалаван під час засідання ТСК заявив, що 22 березня Музичко віз із собою... два кулемети та два ящики гранат, про що свідчать перехоплені телефонні розмови. «Можливо, ви використали Музичка, щоб ви прийшли до влади, а потім розстріляли його?» — так відреагувала Г. Герман на відповідь представника МВС.

Натомість Микола Княжицький закликав депутатів «не проводити політичні дебати», а дати можливість прокуратурі провести об’єктивне розслідування.

Прибулих на засідання ТСК свідків у справі загибелі Музичка не допитували, оскільки це повноваження правоохоронних органів.

Голова ТСК Юрій Дерев’янко (позафракційний) поінформував, що на засідання запрошували Генпрокурора та першого заступника міністра внутрішніх справ, однак вони не прийшли. Дерев’янко також висловив сумнів, що ТСК встигне підготувати звіт до 25 квітня. Глава комісії ознайомив депутатів із матеріалами, які надійшли до ТСК від правоохоронців та народних депутатів. Робота ТСК триває.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Члени комісії Микола Княжицький, Анатолій Кінах та голова комісії Юрій Дерев’янко.