Відкритий лист до Прем’єр-міністра України В. Януковича
Шановний Вікторе Федоровичу!
Звернутися до Вас спонукали численні листи ветеранських організацій, пенсіонерів та інвалідів стосовно намірів уряду замінити передбачені їм українським законодавством пільги на адресну допомогу.
Ветерани війни та праці з тривогою сприймають ці наміри як черговий наступ влади на їхні конституційні права. Вважають, що в період постійного зростання цін і тарифів на товари першої необхідності, житлово-комунальні та інші послуги заміна або відміна пільг є не тільки неприпустимою, а й аморальною.
Обурення викликає й той факт, що зазначена акція здійснюється напередодні відзначення 60-річчя визволення України від гітлерівської Німеччини. Позбавлення пільг учасників цієї Перемоги — неповага до живих і загиблих.
Постанова Верховної Ради України від 6 березня 2003 р. та Указ Президента України від 26 березня 2003 р., що стосуються підготовки і відзначення 60-річчя Перемоги, спрямовані, передусім, на посилення соціального захисту ветеранів війни й учасників трудового фронту. А заміна пільг адресною допомогою не тільки не посилить соціальний захист, а навпаки, погіршить.
Йдеться про людей, котрим під 80 і більше років. Єдине джерело життєзабезпечення яких — пенсії та пільги.
Тому вважаємо:
По-перше. Відміна або заміна системи пільг у період, коли розмір пенсії становить лише половину розміру прожиткового мінімуму, є передчасною. Пільги та компенсації мають бути збережені особам, які підпадають під дію законів України, зокрема «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».
По-друге. Позбавлення ветеранів заслужених пільг у переддень 60-річчя Перемоги є антигуманним актом, приниженням і образою вчорашніх солдатів.
По-третє. Якщо й замінювати пільги адресною допомогою, то лише за умови гарантії, що вона сприятиме поліпшенню соціального захисту людей.
У зв’язку з наведеним просимо Вас, шановний Вікторе Федоровичу, дати відповідні доручення розробникам законопроекту про Державний бюджет України на 2004 рік з тим, щоб відшукати можливість збереження визначених законодавством пільг для ветеранів, пенсіонерів та інвалідів, принаймні до підвищення середнього розміру пенсії до рівня прожиткового мінімуму.
За будь-яких обставин має бути забезпечене торжество положень Конституції України та рішень Конституційного Суду України про недопустимість прийняття таких законів або рішень, які звужують права громадян на соціальний захист та погіршують їхній життєвий рівень.
Сподіваємося, що наші пропозиції знайдуть розуміння і підтримку уряду.
З повагою, Петро ЦИБЕНКО, голова Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів;
Іван ГЕРАСИМОВ, голова ради Організації ветеранів України, заступник голови Комітету ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.