Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Це означає, що в Україні запроваджується трирівнева система пенсійного забезпечення.
Перший рівень становить солідарна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Вона грунтується на засадах солідарності і субсидування та здійснення виплати пенсій і надання соціальних послуг за рахунок коштів Пенсійного фонду. Тобто це те, що маємо нині, коли вираховують з наших зарплат, доходів і виплачують усім, хто отримав право на пенсійне забезпечення.
Другий рівень — накопичувальна система загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Вона грунтується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді, який створюється за рахунок страхових внесків застрахованих осіб для оплати довічних пенсій або одноразових виплат. Себто нас обов’язково страхують і зобов’язують робити внески.
Третій рівень — система недержавного пенсійного забезпечення, яка грунтується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання з них громадянами пенсійних виплат (заодно парламент прийняв Закон «Про недержавне пенсійне забезпечення», відповідно до якого і здійснюватимуться пенсійні виплати з недержавних пенсійних фондів).
Встановлено, що громадяни України можуть бути учасниками та отримувати пенсійні виплати одночасно з різних рівнів системи пенсійного забезпечення. При цьому обов’язковість участі або обмеження участі громадян у відповідних рівнях системи пенсійного забезпечення та отримання пенсійних виплат встановлюються законами з питань пенсійного забезпечення.
Одним із принципів загальнообов’язкового державного пенсійного страхування закон визначає диференціацію розмірів пенсій залежно від двох моментів: 1) тривалості страхового стажу та 2) розміру заробітної плати (доходу). Звідси й матимете уявлення про розмір майбутньої пенсії.
Зауважте й інше: традиційний для нас показник трудовий стаж — це не одне й те саме, що страховий стаж. Страховим визнається період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню і сплачувала (або за неї сплачували) збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із цим законом і сплачує страхові внески.
Скільки платитимуть? Відповідно до нового закону, пенсії та інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. (Коли зважити, що законодавець затвердив на 2003 рік прожитковий мінімум на одну особу у розмірі 342 гривень на місяць, то це вже не так мало).
Закон надає право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи двом категоріям громадян:
1) пенсіонерам, яким до дня набрання чинності цим законом уже було призначено пенсію відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення» (крім соціальних пенсій) або щомісячне довічне грошове утримання за іншими законодавчими актами (за умови, якщо вони (у певних випадках — члени їхніх сімей) не отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання) з інших джерел).
2) громадяни України, які застраховані згідно із цим законом та досягли встановленого пенсійного віку чи визнані інвалідами і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж (у разі смерті цих осіб — відповідні члени їхніх сімей);
Звертаємо увагу, що відповідно до цього закону за солідарною системою з Пенсійного фонду виплачуватимуться такі види пенсійних виплат:
1) пенсія за віком;
2) пенсія у зв’язку з інвалідністю внаслідок загального захворювання (у т. ч. каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства);
3) пенсія у зв’язку з втратою годувальника.
Крім того, у солідарній системі надаються певні соціальні послуги, зокрема допомога на поховання пенсіонера.
За рахунок коштів Накопичувального фонду, що обліковуються на накопичувальних пенсійних рахунках, можна буде отримувати такі пенсійні виплати:
1) довічну пенсію з установленим періодом;
2) довічну обумовлену пенсію;
3) довічну пенсію подружжя;
4) одноразову виплату.
Довічна пенсія — це пенсійна виплата, сума якої визначається в договорі страхування довічної пенсії та сплачується у визначеному законом порядку застрахованій особі після досягнення нею пенсійного віку або членам її сім’ї чи спадкоємцям.
Для довідки: цей закон ухвалено парламентом 9 липня 2003 р. Він набирає чинності з 1 січня 2004 р. (деякі його положення — з іншого часу). З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 22 серпня ц. р. Про деякі інші положення закону читайте в наступних випусках «ЗАКОНоДАВця».