Денне засідання 17 вересня
Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров подав Верховній Раді проект закону «Про Державний бюджет України на 2004 рік».
Бюджет сформовано, сказав доповідач, на принципово нових засадах, які є продовженням урядової політики підвищення якості життя населення.
Плюси
Доходи зростуть на 9,3 відсотка, або на 6,4 млрд. грн. Видатки заплановано в сумі 61,5 млрд. грн., або на 6 відсотків більше, ніж у 2003 році.
На освіту, охорону здоров’я, соціальний захист і соціальне забезпечення, духовний та фізичний розвиток витрати становитимуть 52,1 відсотка зведеного бюджету, або на 4 млрд. грн. більше, ніж нинішнього року.
Головне досягнення — бюджет гарантує мінімальну заробітну плату у розмірі 237 грн., для чого державна скарбниця виділяє 2,3 млрд. грн.
Краще стане військовикам — оборонці одержать на 1 млрд. грн. більше порівняно з цьогорічним держбюджетом.
Мінуси
На них наголосили у співдоповіді голова Комітету ВР з питань бюджету Петро Порошенко та народні обранці у виступах.
Дефіцит держбюджету-2004 плановано у розмірі 2,4 млрд. грн., або 0,9 відсотків ВВП.
Необхідно виплатити 13 мільярдів грн. боргу.
Держава має намір позичити 9,1 мільярда гривень, у тому числі за рахунок зовнішніх джерел — 4,6 млрд. грн., внутрішніх — 4,5 млрд. грн.
У цілому оцінюючи проект головного фінансового документа країни, народні депутати висловили переконання, що у Верховної Ради та уряду достатньо «політичної волі, щоб на перше та друге читання підготувати узгоджений, реальний державний бюджет на 2004 рік».
Як зазначив Голова ВР Володимир Литвин, парламентарії прагнутимуть, щоб перше читання відбулося не пізніше 20 жовтня, що відповідає Бюджетному кодексу.