Учора в Ялті розпочався саміт Співдружності незалежних держав під головуванням Президента України Леоніда Кучми. Сьогодні відбудеться основна зустріч глав держав СНД. Їй традиційно передували засідання рад глав урядів і міністрів закордонних справ СНД. На порядку денному: пропозиція Росії направити спостерігачів на майбутні вибори до Держдуми, затвердження Програми підготовки і святкування 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, пропозиція України про проголошення в країнах СНД 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, створення координаційної структури країн СНД з боротьби з незаконною міграцією. Особливий інтерес до нинішнього саміту викликаний запланованим на ньому підписанням документів про створення Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусі та Казахстану.
Тема СНД у Москві не головна, навіть тоді, коли в Криму на саміті перебуває російський президент. У будь-якому разі, московський істеблішмент суціль орієнтований на Захід. Наприклад, в інтерв’ю кореспондентові «ГУ» в Москві, міністр культури Росії наш земляк Михайло Швидкой заявив: «Я відвертий західник і слов’янофільства у мене ні на гріш».
Кремлівські аналітики, коментуючи підготовку до створення єдиного економічного простору (ЄЕП), не вдаються до деталей цього міжнародного проекту.
Чиновники уряду Касьянова давно прорахували, що ЄЕП не вигідний для Росії, тому що основний російський експорт — це енергоносії, які вигідно продавати за нинішніми правилами. Схвалення на «ратифікацію» угоди стосовно ЄЕП, яке прийняв уряд РФ, як заявив кореспондентові «ГУ» чиновник російського МЗС, що побажав залишитися неназваним, «вибито Кремлем важким кийком: «Оточення Путіна втратить мільярди доларів, розв’язуючи свої геополітичні проблеми на пострадянському просторі».
Напередодні майбутніх президентських виборів, які мають відбутися 2004 року, російські політтехнологи багато роблять, щоб справити враження на друзів і недругів Москви. Нині Росія приваблива для іноземних інвестицій, вона має величезне зростання  ВВП, російські стратегічні бомбардувальники літають до району Індійського океану на військові навчання. А кремлівський політтехнолог Глєб Павловський патетично заявив, що Володимир Путін позбавив Росію олігархів і виконав свою головну обіцянку — зміцнив російську державність.
Інакше кажучи, у Москві можна почути, що «не дружити з Москвою не вигідно і небезпечно».
 
Москва.