Ранкове і денне засідання 18 вересня
Проект закону про державну програму приватизації до 2008 року, внесений до парламенту урядом, спричинив значне напруження в сесійному залі. Ліві фракції — комуністи й соціалісти, а також БЮТ вимагали зняти приватизаційну програму з розгляду взагалі. А якщо це питання буде поставлено на голосування — оголосити не заплановану перерву. Лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що приватизація стратегічних об’єктів, передбачена урядовою програмою, «зруйнує незалежність України». Лідер соціалістів Олександр Мороз пропонував створити робочу групу, яка доопрацює цей документ. А голова Фонду держмайна Михайло Чечетов наголосив: якщо парламент не прийме нову приватизаційну програму, процес приватизації все одно триватиме. Але за старою програмою, а отже, і зі старими недоліками.
Представник уряду нагадав, що законопроект можна доопрацювати і відредагувати під час підготовки до другого читання. Представники правоцентристьких фракцій у своїх виступах зазначали, що приватизаційний процес потребує законодавчого врегулювання, необхідно також посилити контрольну функцію парламенту. А для цього потрібно схвалити нову державну програму приватизації.
Головуючий на сесії Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій Васильєв переніс розгляд цього питання на вечірнє засідання, а керівників депутатських фракцій та груп запросив на консультації під час перерви. Не пройшов у першому читанні ще один законопроект, безпосередньо пов’язаний з приватизацією, — про Фонд держмайна, за який не голосували опозиційні фракції.
Загалом до порядку денного в день голосування було внесено майже 70 питань. Парламент, зокрема, схвалив постанови про утворення двох тимчасових слідчих комісій: з розслідування трагічної загибелі депутата Тернопільської облради Івана Гавдиди та з перевірки додержання вимог законодавства України Міністерством екології під час видачі ліцензій на користування надрами.
Парламент прийняв кілька законів у першому читанні. Зокрема, дві державні програми — про розвиток рибного господарства на 2003—2010 роки та про адаптацію законодавства України до законодавства Європейського союзу. Згідно із законопроектом, виконання програми адаптації вітчизняного законодавства до вимог ЄС здійснюватиметься поетапно. Перший етап розрахований до 2007 року. Адаптація законодавства здійснюватиметься у сферах митного та банківського права, бухгалтерського обліку, податків, інтелектуальної власності, охорони здоров’я, енергетики, транспорту тощо. У першому читанні також прийнято низку законопроектів, визначених урядом як невідкладні: зміни до законів про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технопарків, зміни до деяких законодавчих актів, про охорону інтелектуальної власності, проект закону про дисциплінарний статут митної служби України та інші. У цілому схвалено зміни до закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу», за яким військові оркестри буде включено до переліку закладів, у яких здійснюється допризовна військова підготовка. Прийнято в цілому також зміни до деяких законів України, якими державний департамент пожежної безпеки виводиться зі складу МВС і підпорядковується МНС.
Відкривши денне засідання, Геннадій Васильєв повідомив, що відбулася зустріч лідерів депутатських фракцій і груп щодо програми приватизації. Вирішено під час великої перерви скликати засідання профільного комітету з питань економічної політики, який і має визначитися, як рухатися далі. А з урахуванням рішення комітету парламент вирішить долю подальшого розгляду державної програми приватизації.
Перший заступник Голови ВР також повідомив про вихід народного депутата Михайла Зубця з депутатської групи «Демократичні ініціативи». На денному засіданні парламент також ратифікував низку міжнародних угод. А от проект закону про визначення Верховною Радою засад внутрішньої та зовнішньої політики України в авторстві лідера соціалістів Олександра Мороза (на його прийнятті вже не перший рік наполягають ліві) не набрав необхідної кількості голосів.