Саме так можна охарактеризувати десятки, сотні інструкцій, документів, вказівок, що кожного дня сипляться на голову фінансиста. Випливти з цього моря вимог і розпоряджень без рятівного кола знань неможливо. Доведені до відчаю бухгалтери не знаходять іншого виходу, як платити, платити, платити... У різні фонди, бюджети, установи. Усі ці відрахування інколи так фінансово знекровлюють виробництво, що воно стає банкрутом.
Чи можна уникнути зайвих платежів, але при цьому не порушити законодавство? Виявляється, у низці випадків можна. Коли і як — на ці запитання шукають і знаходять відповіді бухгалтери і аудитори Хмельниччини, що об’єдналися у професійний клуб, увійшли до української професійної федерації та отримали міжнародні сертифікати.
Розум честь і совість.., куплені за гроші
Голова і організатор клубу Ірина Ковальчук каже:
— Точної статистики немає, та лише в обласному центрі налічується понад шість тисяч представників цієї спеціальності. Попит диктує все — ціну, обсяги, види продукції і... нову звітність. Тепер недостатньо лише зафіксувати, скільки грошей є на рахунку підприємства. Не тільки нові стандарти бухгалтерського обліку, а й саме життя вимагає розібратися, звідки взялася ця цифра: чи підприємство виробляло продукцію, успішно збувало її на ринку, чи просто розпродало устаткування, приміщення. На цьому теж можна заробити. Одноразово. Далі чекає повне банкрутство. Досвідчений бухгалтер навіть за цими цифрами може розгледіти сутність підприємства. Інша річ, чи зацікавлені керівники в тому, щоб справді розкрити всі карти.
Не питай поради у... податківця
Ні для кого не таємниця, що в чесній і прозорій бухгалтерії за нинішньої системи оподаткування може бути зацікавлений хіба що самогубець. Чинне законодавство дає фіскальним органам змогу обдерти підприємство як липку. Втім, не всі бухгалтери знають, що те саме законодавство може поставити заслін здирствам і поборам.
— Дуже часто буває, що навіть податківці отримують законодавчі документи, які суперечать один одному, — приєднується до розмови головний бухгалтер ВАТ «Подільська телефонна компанія «МІТЕЛ» Зоя Кривенька. — В податковій мені показали новий документ, за яким підприємство мало відрахувати певну суму. На запитання, як можна ним користуватися, коли він суперечить іншому документу, податківці й самі не знали, що відповісти. Просто порадили: заплатіть, хіба зо дві тисячі гривень — це для вас великі гроші? Але коли ми вийшли з кабінету, то вже в неофіційній обстановці додали: якщо хочете — судіться, обстоюйте свої права, тоді й для нас буде прецедент.
Порада слушна. Втім, тільки для того, хто впевнений у своїх силах і зможе відстояти свою думку в суді. Для більшості це просто нереально. Взагалі у клубі виробили кілька золотих правил для себе. Одне з них — не питай поради у податківця чи перевіряльника. І друге — судись, якщо можеш.
Але в житті трапляється все до абсурду навпаки. Через відсутність належних теоретичної підготовки і знань сучасної законодавчої бази бухгалтер залишається беззахисним перед добре озброєною тими ж законами фіскальною системою. Часто доходить просто до безглуздя: страхуючись, фінансист радий переплатити, аби згодом не отримати штрафів. Отже, добросовісний бухгалтер може нашкодити своєму підприємству.
Вчися рахувати до старості
— Якщо хочеш працювати з прибутками — вчися. Інакше виконуватимеш лише роль активного платника податків, — ще і ще раз переконує не тільки себе, а й усіх колег Ірина Ковальчук. — І для того, щоб знайти можливість для навчання, згуртувала всіх охочих у територіальному відділенні Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів. Разом вони опановують міжнародні стандарти бухгалтерського обліку. Перехід до цих стандартів став для багатьох катастрофою. Всі акціонерні товариства згідно із законом цьогорічний звіт мають зробити за міжнародними правилами. Чи вдасться при цьому уникнути помилок і зайвих втрат, не впевнений ніхто.
— Адже ні літератури, ні чітких роз’яснень, ні зібраних разом і прокоментованих фахівцями законодавчих актів не отримав жоден бухгалтер, — зауважує Марія Хоменко, головний бухгалтер ТОВ «Вікон». — Помилок просто не вдасться уникнути, вони будуть не на користь підприємствам, бо, боячись штрафів, бухгалтери віддаватимуть зайві кошти всім, хто тільки попросить.
Що робити, аби цього не сталося? Тільки вчитися — переконані володарі міжнародних сертифікатів. Саме для цього була створена міжнародна екзаменаційна система в рамках Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України. Той, хто вчився і успішно склав іспити з чотирьох блоків предметів, може вважати себе фахівцем світового рівня. Але, на жаль, з’ясувалося, такий рівень виявився недосяжним для наших бухгалтерів.
Майже півтори сотні бухгалтерів Хмельниччини взяли участь у тестуванні першого ступеня. Лише сімнадцяти з них вдалося скласти іспити і отримати сертифікат першого рівня. Другого рівня поки що не дістався ніхто. Отож маємо можливість оцінити знання і вправність численної бухгалтерської армії. Не дивно, що з більшістю фінансово-економічних завдань, розв’язання яких вимагає від них життя, вони не можуть упоратися. Та й під час розробки стратегічних планів підприємства теж стоять осторонь.
 
Хмельницький.