Народний депутат України від Черкащини Сергій Терещук запросив свого колегу-аграрія, голову профільного комітету Івана Томича ознайомитися з досвідом роботи кількох сільськогосподарських товариств області. Щоб звірити, так би мовити, парламентську «теорію» з практикою ланів. Тільки-но народні депутати перетнули межу Київської та Черкаської областей, як, за висловом Івана Томича, «душа аграрія почала співати». Поле густої, високої, мов стіна, кукурудзи з дорідними качанами, тягнулося вздовж автотраси на добрий десяток кілометрів. За ним розкинулася плантація ваговитих соняхів, далі — зелена площа цукрових буряків... У СТОВ «Агрофірма «Маяк» Золотоніського району, як і в багатьох інших господарствах Черкащини, добре вродили пізні зернові та технічні культури. Особливо порадувала кукурудза. Вона значною мірою компенсувала втрати від загибелі озимої пшениці й недороду ранніх зернових.
У цілому в області качанистою засіяно нинішнього року понад 180 тисяч гектарів. Це третина всього зернового клину. І хоча весняна посуха завдала шкоди посівам, кукурудза витримала спекотні дні й тепер радує добрим врожаєм. У середньому вона нині дає по 32—35 центнерів з гектара. Отже, за якісного збирання, королева полів дасть 560—580 тисяч тонн зерна. Це становитиме 46 відсотків від валового збору всіх зернових культур.
Сергій Терещук та Іван Томич побували також на дні поля у СТОВ «Насіннєва компанія «Маїс», у якому взяли участь представники АПК з 18 областей України. Великий інтерес до цього заходу пояснюється тим, що Черкаси, по суті, стали нині «кукурудзяною» столицею. Адже протягом останніх десяти років «Маїс» і СТОВ «Смілянське» разом не лише виробляють високопродуктивне насіння, не лише одержують найвищі в Україні врожаї, а й виступають послідовними натхненними пропагандистами вирощування найстабільнішої, найприбутковішої золотокачанної культури.
Поля СТОВ «Біле озеро», «Зоря» Черкаського району, де побували народні депутати України, радували око добірними качанами кукурудзи. Понад 80 центнерів з гектара — така «позначка» врожайності на цих плантаціях. А на дослідних полях СТОВ «Смілянське» гібриди «Маїсу» та інших вітчизняних і зарубіжних насіннєвих компаній дають по 100—120 центнерів з гектара.
— Ось де наш невикористаний потенціал збільшення валового збору зернових! — поділився Іван Томич. — Коли третина господарств України вийде на рубежі, які щороку мають кращі господарства Черкащини та знаменита «Зоря» з Рівненщини Володимира Антоновича Плютинського, наша держава стане беззаперечним світовим лідером у виробництві хліба. Для цього насамперед потрібно на законодавчому рівні навести лад у насінницькій галузі, підтримувати ті компанії, які продукують найврожайніші, найефективніші гібриди кукурудзи.
Адже якісне насіння — це 50 відсотків урожаю.
— Агітує за вирощування кукурудзи ціна, — додав Сергій Терещук. — Навесні за тонну зерна качанистої давали по 700—800 гривень. Її рентабельність становить 50 відсотків. Чи є ще інша така «золота» культура? Якщо господарство не має можливості зберігати зерно до весни — діють заставні ціни на збіжжя. Цим треба користуватися.
Народні депутати-аграрії виступили перед учасниками дня поля, розповіли, як Верховна Рада, зокрема Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, працює над проектами законів, спрямованими на поліпшення стану сільського господарства України.
Черкаська область.