Як співав один популярний виконавець — ми всі пасажири на цій землі. Якщо сприймати в прямому сенсі, ми справді всі пасажири міського та приміського транспорту. І щонайменше двічі на день користуємося ним. Саме тому всі транспортні недоліки й переваги передусім відчуваємо на собі. Те, що автобуси, трамваї й тролейбуси не в змозі задовольнити потреби міста, ні для кого не таємниця.

Як альтернатива їм з’явилися маршрутні таксі. Здавалося б, швидкий та зручний транспорт, але, на жаль, і він не здатен задовольнити потреби громадян, що зростають. Особливо це помітно в години пік: товкотнеча, незручний розклад руху, нахабство деяких контролерів і таке інше.

Цікаво, а чи доводилося високому транспортному керівництву бути свідками посадки на електричку, скажімо, «Святошин—Коростень» у годину пік? Мабуть, ні. Тоді як посадовці в один голос твердять про збитковість електричок, пасажири потерпають від їх нестачі.

Доводилося бачити мені й справжніх камікадзе серед нинішньої молоді. Вони чіпляються за кабіну машиніста, що позаду вагонів, якщо не можуть потрапити всередину. Мовляв, і безплатно, і без товкотнечі. А скільки речей пасажирів під тиском натовпу падає між платформою та вагоном! До того ж не тільки парасолі та туфлі, а й люди, і найстрашніше — діти, яких дорослі не змогли захистити. Який вихід із цієї ситуації? Можливо, він поруч, треба лише придивитися уважно.

Десь наприкінці 1990-х академік Євген Попов зробив декілька цінних винаходів у галузі міського транспорту, а саме — у монорельсових системах.

Треба зазначити, що їх почали застосовувати в 50-х роках минулого століття. Це швидкісний вид транспорту, що не має собі рівних за рентабельністю та зручністю. На сьогодні в світі налічується більш як 120 таких доріг. А в Києві будівництво було заблоковано.

Багаторічне оббивання порогів, погрози, хвороби не зламали винахідника Євгена Попова, й нещодавно він видав книгу «Мафія й невгамовний оптиміст». Роман має дещо автобіографічний характер, розкриває сутність та переваги винаходу. І хто знає, можливо, з допомогою книги винахід отримає друге життя.