Один з найпотужніших металургійних заводів практично втрачений державою
Печерський районний суд Києва заборонив Фонду держмайна України (ФДМУ) проводити конкурс з продажу державного пакета акцій ВАТ «Дніпропетровський металургійний завод імені Петровського». Але, схоже, заборона діятиме недовго, бо об’єкт не лише спокусливий, а й плановий.
Конкурс із продажу 42,6 процента акцій ДМЗ припинили за позовом корпорації «Індустріальний союз Донбасу», яка має цілком конкретні види на цей об’єкт, але не має документальних підтверджень боргових зобов’язань Дніпропетровського металургійного заводу. Утім, це не так вже й важливо, бо ситуація добре віддзеркалює загальну тенденцію процесу роздержавлення. Але про все по порядку.
У квітні за дорученням Кабінету Міністрів ситуацію з фінансово-господарською діяльністю на ДМЗ вивчала дуже авторитетна комісія з фахівців Мінпромполітики, Мінекономіки та з питань євроінтеграції, Державної податкової адміністрації, ГоловКРУ і КРУ Дніпропетровської області та інших не менш поважних відомств. Комісія встановила, що «державний пакет акцій ДМЗ у 60,29 відсотка статутного фонду переданий в управління у 1999 році україно-кіпрському товариству закритого типу з іноземними інвестиціями «Приват-Інтертрейдинг» терміном до 26. 07.2004 р. А заразом виявила неабиякий букет фінансово-господарських зловживань з боку управлінця державним пакетом акцій. Цитую: «Уповноваженою особою було створено систему управління товариством, яка дозволяє навіть при достроковому припиненні повноважень з управління державним пакетом акцій здійснювати контроль за господарською діяльністю товариства.» Приписати собі борги до моменту приватизації — справа техніки, тож претензії ІСД цілком зрозумілі.
Достроково припинити повноваження «українського кіпріота» ФДМУ не спромігся ще 2001 року, хоч було на те розпорядження уряду Анатолія Кінаха. Чи варто дивуватися тому, що під час такого «управління» державний пакет зменшився з 60,28 відсотка до 42,26, а проти ДМЗ невдовзі розпочали справу про банкрутство! Результат «нерівної гри» з переділу державної власності фактично затвердив Вищий арбітражний суд України.
У липні цього року глава ФДМУ просив Прем’єр-міністра Віктора Януковича посприяти перебігу приватизації на ДМЗ: «У процесі провадження справи про банкрутство внаслідок самоусунення Міністерства економіки від виконання своїх обов’язків, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», розпорядником майна було призначено особу, також наближену до фінансово-промислової групи «Приватбанк», тоді як міністерство повинне було вжити всіх заходів і мало можливість для цього, щоб призначити на цю посаду особу лояльну до держави», — писав він. Інакше кажучи, Фонд державного майна як уповноваженого розпоряджатися усіма корпоративними правами держави не перший рік усувають від управління державною часткою акцій на ДМЗ. І рішення Печерського суду — зайве тому підтвердження.
Глава ФДМУ Михайло Чечетов пропонує Прем’єр-міністрові Віктору Януковичу «розглядати надалі проблему цього підприємства, як проблему, створену внаслідок цілеспрямованого, заздалегідь спланованого певною фінансово-промисловою групою механізму захоплення  підприємства шляхом знецінення його активів та штучного доведення до банкрутства, з одночасною спробою зробити винною за це державу... Враховуючи те, що така схема починає набувати обертів і на інших підприємствах, які контролюються державою, вважаємо за доцільне розглядати її як особливо небезпечну для держави і таку, що потребує втручання передусім силових відомств, покликаних займатися питанням економічної безпеки держави і які мають слідчі підрозділи».
Публічна реакція Михайла Чечетова на рішення Печерського районного суду столиці конкретизувала звернення до Прем’єра: «Ляльковеденню на ДМЗ імені Петровського треба покласти край».