У планах Комітету Верховної Ради України з питань правової політики на поточну сесію — підготовка 87 законопроектів. Спектр питань надзвичайно широкий: від змін до Конституції та закону про референдум проекту про інформацію персонального характеру.
Найважливішими для громадян, вочевидь, будуть зміни до кримінального судочинства. Комітет розглядатиме проект про внесення змін до статті 44 Кримінально-процесуального кодексу, після прийняття якої розширяться можливості підозрюваного, обвинуваченого і підсудного в частині залучення до участі у відстоюванні своїх прав не тільки правознавців, а й близьких родичів або піклувальників, які можуть і не мати відповідних знань у галузі права. Ще одна зміна до КПК передбачає надання права зацікавленим особам та їхнім представникам оскаржувати не тільки постанову про відмову в порушенні або закритті кримінальної справи, а й постанову про порушення кримінальної справи.
Навряд чи залишить когось байдужим проект закону України «Про політичну опозицію», який чітко визначає, що таке власне опозиція (представлена в усіх її різновидах: публічної громадянської, парламентської та місцевої представницької, а також опозиційних засобів масової інформації) та умови її діяльності, обумовлює джерела фінансування опозиції та перелік організацій, які не можуть її фінансувати, — це органи державної влади та місцевого самоврядування, іноземні держави, благодійні та релігійні об’єднання, анонімні особи тощо. Крім цього, проект надає об’єднаній парламентській опозиції або опозиційним депутатським фракціям (групам) право формувати опозиційний («тіньовий») Кабінет Міністрів який діятиме на громадських засадах як консультативний орган опозиції.
Можливо, у зв’язку з тим, що встановленої на сьогодні опосередкованої підтримки політичних партій їм недостатньо, на розгляді у комітеті перебуває проект закону України «Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України у зв’язку із запровадженням державного фінансування політичних партій». Проектом пропонується надавати державну підтримку партіям для здійснення їх статутної діяльності (поширення власних політичних поглядів, організація публічних обговорень державних рішень, різноманітних досліджень з питань державотворення, випуск власних друкованих видань, підтримка партійних молодіжних, жіночих, дослідницьких, інформаційно-аналітичних та інших організацій тощо) та встановлення компенсацій партіям (виборчим блокам партій) коштів, витрачених на проведення виборчих кампаній. Здійснюватиметься підтримка, звичайно, з коштів державного бюджету України, які розподілятиме Мін’юст за умови отримання партією трьох відсотків голосів виборців на останніх парламентських виборах та чотирьох відсотків голосів — політичним блоком.
Крім цього, Комітет з питань правової політики визначатиме кандидатури суддів на звільнення та призначення.