Сьогодні, 17 вересня, народні обранці розглянуть проект Державного бюджету на 2004 рік. А в понеділок, як уже повідомлялося, відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради з питань бюджету, на якому уряд представив проект головного фінансового документа країни. В його обговоренні взяли участь керівники депутатських груп та фракцій, парламентських комітетів, Голова Нацбанку, керівники Фонду держмайна та Державного казначейства.
Під час формування доходної частини бюджету було враховано зниження податкового навантаження, зазначив перший заступник Міністра фінансів Федір Ярошенко. Обсяг доходів до державної казни очікують на рівні трохи більше як 58 мільярдів грн., витрати становитимуть майже 60 мільярдів. А дефіцит — приблизно 2,4 мільярда грн. На думку Федора Ярошенка, подальше збільшення бюджету на чинній податковій основі не можливе.
Народний депутат Валерій Сушкевич (фракція «Трудова Україна») звернув увагу на те, що попри запевняння уряду про соціальну спрямованість проекту держбюджету в наступному році буде позбавлено пільг із сплати податків підприємства, на яких працюють інваліди.
А голова профільного комітету ВР Петро Порошенко наголосив, що проект державного кошторису на 2004 рік має кілька інших істотних недоліків. Зокрема, він не відповідає Указу Президента про збільшення фінансування Збройних Сил у зв’язку з їх реформуванням. Відсутнє обгрунтування доходів місцевих бюджетів у зв’язку зі зниженням податку на доходи громадян.
Водночас голова Комітету з питань бюджету впевнений: доходну частину можна збільшити на 3,5 мільярда грн. навіть на основі чинної податкової системи.
Проте, на думку Петра Порошенка, проект держбюджету не варто повертати на доопрацювання: «З уряду нам кращий документ не повернеться». Особливо з огляду на те, що лише 30 відсотків зауважень було враховано під час підготовки цьогорічного фінансового документа. Отже, до 1 жовтня депутати прагнутимуть поліпшити його. Петро Порошенко висловив сподівання, що подальша співпраця з урядом буде плідніша.