Проросійські сили в Луганську обіцяють діяти «мирним шляхом», але створюють додатковий озброєний загін ополченців.

От і Луганщина «приростила» собі нову голову, обравши «народного губернатора». Це відбулося на закритому засіданні сходу, який пройшов 21 квітня в захопленій будівлі СБУ. За інформацією учасників, у ньому взяли участь представники різних міст області. «Народним губернатором» став Валерій Болотов — командир так званої Армії Південного Сходу. Він повідав про подальші плани: створити додатковий озброєний загін ополченців, перепідпорядкувати собі силові, судові та інші структури. Але, як переконував Валерій Болотов, «зробити це мирним шляхом». А напередодні він оголосив про створення єдиного штабу Південного Сходу, який буде базуватися в Донецьку й «координувати зусилля штабів в інших регіонах, спрямовані на повалення влади».

Одна з головних вимог сходу — «визнати Луганську область тимчасово автономною територіальною одиницею у складі України, що перебуває в непідкоренні центральній владі до моменту проведення місцевого референдуму».

Проросійські активісти мають намір 11 травня 2014 року провести обласний референдум, на якому розглянути поки що два варіанти статусу регіону: як автономна республіка з розширеними повноваженнями у складі України або у складі України без змін колишнього статусу. Причому організатори обіцяють, що у разі обрання статусу «автономної республіки» відразу ж відбудеться другий референдум, на якому розглядатиметься питання про входження «незалежної Луганської республіки до складу Російської Федерації».

За минулий тиждень ситуація в області стала напруженішою. У декількох містах регіону робилися спроби дестабілізації обстановки. У Стаханові проросійськи налаштовані активісти намагалися захопити будинок міліції, у Рубіжному озброєні битками молоді люди розігнали мітинг за єдність України. Є потерпілі. Група молодчиків заважала проводити мітинг громадян з обговорення політичної ситуації в Україні в Перевальську. В районі селища Боково-Платове Антрацитівського району затримано групу осіб, у яких вилучено зброю та боєприпаси, викрадені з будівлі СБУ. Двоє із трьох затриманих раніше судимі за незаконний обіг наркотиків і розбій. Безпрецедентний випадок, про який розповів блогер Сергій Іванов, трапився в Стаханові. Тут з пістолета обстріляли двох одинадцятикласників, які встановлювали Державний прапор України на одному з териконів і фотографувалися біля нього. Однак у прес-службі обласного ГУМВС заявили про те, що «факти стрілянини не підтвердилися».