У публікації «Кого так збуджує «Вібросепаратор?», що була надрукована в «Голосі України» 6 червня цього року, йшлося про те, що останнім часом до діяльності ВАТ «Вібросепаратор» спостерігається підвищена увага правоохоронних органів області і прокуратури зокрема. Сьогодні ми знайомимо читачів з точкою зору прокуратури області з порушеного питання.
Розслідування триває
Починаючи з 1995 року до органів прокуратури та інших правоохоронних органів почали надходити численні звернення акціонерів та працівників ВАТ «Вібросепаратор» щодо законності дій керівництва під час продажу майна підприємства, його реорганізації, підробки при цьому документів, законності витрачання коштів на юридичні послуги, з деяких інших питань, порушених заявниками.
У грудні 1995 року старший слідчий з особливо важливих справ слідчого відділу УСБУ в Житомирській області за фактом крадіжки державного майна, порушення правил валютних операцій та неповернення валютної виручки порушив кримінальну справу. У ході проведення досудового слідства звинувачено двох працівників підприємства, які свою вину у вчиненні злочину визнали повністю, ще один — частково. Однак цю кримінальну справу було обгрунтовано закрито у зв’язку з оголошеною амністією. Загалом із 1997 року і донині прокуратурами міста Житомира й області порушено лише дві кримінальні справи за фактами порушень у фінансово-господарській діяльності ВАТ «Вібросепаратор», а не п’ять-шість, як було зазначено в публікації. Одна з цих справ стосується порушень податкового законодавства, зловживання посадовим становищем, службового підлогу під час здійснення реорганізації ЗАТ у ВАТ та під час продажу основних засобів, друга — зловживання посадовим становищем під час організації поставок товарно-матеріальних цінностей до Республіки Узбекистан. До речі, частину коштів за поставлену продукцію підприємство отримало тільки завдяки втручанню прокурора Житомира, а це становить більш як 100 тисяч американських доларів. Решта коштів на рахунок ВАТ «Вібросепаратор» на теперішній час не надійшла. Досудове слідство за порушеними справами ще триває. Значний термін його розслідування пов’язаний зі складністю справи та необхідністю проведення слідчих дій на території Узбекистану, до того ж правоохоронними органами цієї держави. Під час проведення перевірок на підприємстві встановлено й інші порушення законодавства. Вивчити їх та з’ясувати, чи справді господарська діяльність на підприємстві ведеться у правовому полі, встановити істину в законності дій керівництва ВАТ «Вібросепаратор» — безпосередній обов’язок органів прокуратури, покликаних здійснювати нагляд за додержанням законодавства у різних сферах діяльності, у тому числі й економічній.
Прес-служба прокуратури Житомирської області.