Денне засідання 12 вересня

Народні депутати розглянули три законопроекти, зокрема «Про дисциплінарний статут митної служби», внесений Кабінетом Міністрів. Він визначає суть службової дисципліни та заходи стимулювання посадових осіб митниці щодо їхніх обов`язків. Відповідно до закону порушенням службової дисципліни вважається брутальне або зневажливе ставлення до громадян. Передбачено також оскарження в суді рішень посадових осіб митних органів щодо притягнення підлеглих до відповідальності.
Потреба прийняття цього закону продиктована новою редакцією Митного кодексу, яка з 1 січня 2004 року набирає чинності. Кодекс передбачає, що відносини посадових осіб регламентуються дисциплінарним статутом.
Як зазначив Юрій Кармазін (фракція «Наша Україна»), митник — насамперед представник держави, а тому має бути захищений нею.
Окрім того, народним депутатам треба привести у відповідність до положень Митного кодексу низку чинних законів. Зокрема «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про єдиний митний тариф» та інші.
Сергій Шевчук (фракція НДП) звернув увагу присутніх, що вносячи зміни до законодавчих актів, слід розглядати не лише діяльність митної служби, а й усі аспекти цієї проблеми. Адже не ратифіковано договір про державний кордон з Республікою Білорусь. Є тертя з Румунською стороною щодо морського кордону, який проходить поблизу острова Зміїний.
А от проект закону «Про особливості приватизації пакета акцій, що належать державі у статутному фонді ЗАТ Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта» спричинив у сесійній залі гарячу полеміку.
Більшість депутатів вимагала відкласти розгляд на інший день. Адже, як наголосили народні обранці, немає жодних висновків із профільних комітетів. Та й спеціальна контрольна комісія з питань приватизації розглядатиме його лише сьогодні.
«Укртатнафта» — нині одне з найбільших нафтопереробних підприємств України і єдине, що перебуває у власності держави. До того ж це підприємство бюджетоутворювальне не тільки для міста Кременчуга, а й для держбюджету. Воно, як вказали народні депутати, відіграє стратегічну роль у системі економічної безпеки країни. А народний депутат з фракції соціалістів наголосив: «Поки це підприємство було збитковим, про нього ніхто не говорив. Тільки-но почали з`являтися прибутки, почали порушувати питання про його приватизацію».
Проте, на думку голови Фонду держмайна Михайла Чечетова, така полеміка може обернутися збитками для підприємства і держави. І закликав прийняти виважене політичне рішення щодо запропонованого законопроекту.
Олена ГОРБУНОВА, Володимир КОРОЛЮК.