На прес-конференції Першого заступника Голови Верховної Ради Геннадія ВасильЄва найбільше питань виникло у зв’язку з намірами України вступити до Єдиного економічного простору, що його хочуть утворити Російська Федерація, Україна, Республіка Білорусь, Казахстан, про що керівники цих держав домовилися цього тижня підписати відповідний договір.
За словами Геннадія Васильєва, чогось нового у створенні таких економічних відносин немає. Подібні переговори велися ще з Президентом Росії Борисом Єльциним.
На те, що підписання договору нібито суперечить Конституції України, Геннадій Васильев категорично заперечив: договір підписують, після чого він підлягає ратифікації Верховної Ради, яка й вирішує, зрештою, його долю. Інша річ, чи вигідно це Україні? На думку Першого заступника Голови Верховної Ради, вступ України до ЄЕП тільки викличе у Європі інтерес до неї. Європейський союз, зауважив Геннадій Васильєв, пропонує Україні всього-на-всього статус сусіда. «Добре це чи погано — не знаю, — сказав він, — тим часом ЄЕП надає реальні можливості економічного співіробітництва, передусім розширення зони торгівлі.
«Я свідомо підтримую Єдиний економічний простір, але почекаймо результатів обговорення цього питання у парламенті. Єдине, у чому перконаний, — антиконституційного тут нічого немає. А якщо дехто з народних депутатів каже: це — зрада, я кажу, поїдьте у мій округ і спитайте людей. Я знаю, що вони скажуть», — завершив Геннадій Васильєв. Докладнішу розповідь про прес-конференцію читайте у завтрашньому номері.