Кожен телевізійний канал ретельно готується до нового сезону, адже вибаглива глядацька аудиторія завжди вимагає чогось свіженького та цікавого.
Віце-президент Національної телекомпанії України, директор Дирекції програм НТКУ Олександр ЗОРКА поділився з читачами «Голосу України» планами та здобутками Першого Національного у новому телевізійному сезоні.
— Олександре Григоровичу, Перший Національний — єдиний державний телеканал України. Цей фактор не може не позначатися на мережі мовлення. Але, з другого боку, Перший Національний — єдиний канал, який може похвалитися низкою дитячих, просвітницьких, культурологічних програм, які не становлять комерційного інтересу, але безперечно потрібні глядачеві. Чи буде збережено цю тенденцію в новому телевізійному сезоні Першого Національного? Та взагалі, що нового і цікавого очікує на ваших глядачів?
— Перший Національний, як ви справедливо зазначили, завжди намагається максимально врахувати інтереси різних вікових груп, представити у своїх програмах соціально орієнтовану тематику. забезпечити у програмах виховну, освітню та просвітницьку функції. Водночас ми прагнемо ще й максимально врахувати потреби ринку в телерадіопросторі України. Адже не секрет, що в нас дуже сильні конкуренти — комерційні канали, які можуть дозволити собі орієнтуватися лише на ринкові відносини й не перейматися проблемами медиків, шахтарів, податківців... А ми виконуємо функції громадського мовлення і повинні дбати про всі верстви населення. Усі ці чинники ми й намагалися врахувати, формуючи нову мережу мовлення.
Оновлена мережа, сподіваюсь, є оптимальною з точки зору вибудовування логіки взаємин з глядачем: ранковий і ранньоденний блок орієнтований передусім на домогосподарок, учнів і студентів другої зміни, на забезпечення інтересів працюючого глядача під час обідньої перерви. Денний час завершує інформаційний блок регіональних програм, а відкриває після технічної перерви — випуск «Новин». Дитячо-молодіжний блок складається з мультсеріалу, дитячих програм, юнацько-молодіжної програми «Студія «5» та молодіжних серіалів. Тут ми орієнтувалися на ту частину молодих глядачів, які на цей час уже вдома. Блок інформаційних програм, які здебільшого мають спеціальний, відомчий характер і представляють діяльність виконавчої влади, відкриває вечірнє мовлення.
— До речі, про висвітлення діяльності органів державної влади... Всі пам’ятають Постанову Верховної Ради, яку нібито відмовляється виконувати керівництво Національної Телекомпанії. Чи є якісь зрушення в цьому напрямі? В якому обсязі ви висвітлюватимете діяльність органів державної влади в цьому сезоні?
— Звичайно, ми висвітлюємо і обов’язково висвітлюватимемо діяльність органів державної влади. Але робитимемо це в межах чинного законодавства. На практиці це буде так, як на переважній більшості каналів України. Діяльність Верховної Ради щоденно висвітлюють у випусках новин. Крім того, ми, як державний канал, маємо виконувати закон про висвітлення діяльності органів державної влади. Зокрема, це передбачає пряму трансляцію першого засідання сесії нового скликання та днів уряду. Також, з 6 вересня, 45 хвилин суботнього ефіру Перший Національний відводить програмі «Парламентський вісник», яку готує телерадіокомпанія «Рада» Верховної Ради України.
Але ми неспроможні виконати деякі вимоги, закладені у Постанові про висвітлення діяльності Верховної Ради. України, які, на наш погляд, не координуються із законом. Ми зможемо виконати Постанову Верховної Ради, якщо Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розмістить у нас державне замовлення на її виконання. Як мені відомо, це поки що не зроблено. І, гадаю, тому, що укласти угоду проблемно без порушення чинного законодавства. Телерадіокомпанія «Рада», яка, по суті, наразі є виконавцем держзамовлення, у себе в студії продукує прямоефірну програму, яку ми просто транслюємо. На практиці це — суборенда каналу, котру забороняє Закон «Про телебачення і радіомовлення». Верховна Рада як вищий законодавчий орган країни має достатньо важелів для того, щоб усунути суперечності і порушення законів у власній постанові. Тільки-но ці суперечності буде усунено, ми готові взятися до беззаперечного виконання постанови.
Зараз ми виконуємо те, що закладено у чинному законодавстві: парламентські слухання і «Парламентський вісник».
— Ми всі могли спостерігати, як, починаючи з Дня Незалежності, змінюється те, що телевізійники називають «одягом каналу». Чи з’являться в програмах Першого Національного нові обличчя? Адже на часі дуже важливе питання особистості на екрані. Чи плануєте ви нові авторські проекти?
— Порівняно з попереднім періодом НТКУ у цьому телевізійному сезоні вдалося створити досить солідний блок авторських програм, які увійдуть до єдиної рубрики «ДНК» — духовність, наука, культура. Тут будуть представлені програми В. Скуратівського, Т. Щербатюк, Л. Лисенко, А. Дмитрука... На місце і роль цього блоку ми покладаємо великі надії — окрім просвітницької і виховної функцій, ця серія допоможе нам ще й вирішити ряд суто прагматичних завдань —позмагатися з нашими конкурентами за ранньовечірній прайм-тайм, а отже, підняти глядацький інтерес до каналу взагалі.
— Повернімося до вечірнього блоку мовлення. Що цікавого зможемо побачити після робочого дня та у вихідні?
— НТКУ сьогодні працює над наповненням вечірнього ефіру фільмами для сімейного перегляду. Запропоновані стрічки — переважно європейського виробництва. Звичайно, залишиться «Вечірня казка» — з понеділка до суботи — незмінна складова Першого Національного. Інтереси найменших глядачів ми задовольнятимемо й надалі. Виняток становить лише неділя. Втім, як показує аналіз формування двох вихідних, у неділю дітлахи мають змогу подивитися багато інших цікавих програм.
Вечірній блок мовлення — за громадсько-політичними програмами. «ЧетверТА влада» — перша «ластівка» цього блоку, триває робота над новою редакцією «Ток-рингу», новою програмою «Національний інтерес» та щотижневим оглядом «Наш футбол».
Трохи іншу логіку ми обрали для формування програм вихідних днів.
Хочу звернути увагу на те, що тут більше програм розважального та пізнавального характеру для дітей і підлітків, блок програм для сімейного перегляду, міжнародний блок, програма для трудівників села, хороше кіно, розважальні програми, підсумкові аналітичні програми.
Хочу особливо наголосити, що ми не зупиняємось лише на впровадженні нової мережі мовлення. Ви помітили, що ми поступово впроваджуємо новий «одяг» каналу, одночасно працюємо над розробкою нових іміджевих роликів. Це, у комплексі з нашими новими і оновленими програмами, дасть змогу посилити глядацький інтерес, зробити канал привабливішим і цікавішим для нашої аудиторії. Сподіваємося, нам це вдасться.