Відійшло літо, а з ним затихли багатоголосі дитячі творчі фестивалі. Відгомонів і Всеукраїнський фестиваль творчості дітей села «Золоте зернятко», що відбувся на Херсонщині в селищі Залізний Порт.

350 сільських дітей із сімнадцяти областей України віком від 6 до 18 років демонстрували вміння співати, танцювати, ліпити та й просто відпочивати, стрибаючи у хвилі Чорного моря. Таку нагоду їм надали організатори фестивалю — Всеукраїнське жіноче народно-демократичне об’єднання «Дія» та Херсонський обласний благодійний фонд «Захист», які забезпечили безплатний проїзд учасників і пільгове перебування на цьому святі.
Здавалося б, що можуть продемонструвати діти, які дуже часто не мають змоги відвідувати музичні школи та мистецькі гуртки? Проте творчі дитячі змагання, які проходили в трьох номінаціях (музичне мистецтво, хореографія та декоративно-прикладне мистецтво), ще раз підтвердили: саме в селі продовжують народжуватися справжні таланти. Інша річ, що потрібно докласти чимало зусиль, аби їх довести до пуття. У цьому й полягає головна мета «Золотого зернятка» — надати можливість дітям з найвіддаленіших куточків України, де матеріальна база дуже слабка, а в багатьох селах навіть не збереглися клуби, показати себе, подивитися на інших своїх однолітків, зробити перший крок у велике мистецтво.
У всіх номінаціях, у трьох вікових категоріях більш як 50 виконавців та юних майстрів прикладного мистецтва отримали нагороди. Медаль володаря гран-прі та статуетка богині перемоги Ніки з логотипом фестивалю стануть предметом гордості в багатьох домівках української глибинки. Особливе захоплення викликав чудовий приз — велика іграшкова синичка з колоском у дзьобику — яскравий символ дитячого свята. Вона нагадуватиме дітям про те, що «синичку в руки» їм вручив Всеукраїнський фестиваль творчості дітей села «Золоте зернятко» і нині вони можуть сміливо вирушати за білим журавлем своєї творчої вдачі.