Головним чинником, який заважає тому, щоб вибори в Україні відповідали міжнародним стандартам, є втручання влади у виборчий процес. На думку експертів (а це народні депутати, аналітики, держслужбовці), вибори лише частково виконують основну демократичну функцію — участі громадян у державних справах.

Такі висновки соціологічного дослідження було оприлюднено вчора на конференції «Виборче законодавство і практика та їх відповідність європейським стандартам», що відбулася у Верховній Раді. Її провели парламентські комітети з питань євроінтеграції і держбудівництва та місцевого самоврядування, фонд «Демократичні ініціативи», Інститут євроатлантичного співробітництва, Проект «Вибори та політичні процеси» Агентства США з міжнародного розвитку.

«Актуальність цієї теми зумовлена тим, що великого значення в процесі входження України до спільноти європейських держав набуває проблема приведення національного виборчого законодавства та практики проведення виборів у відповідність з європейськими стандартами», —зазначив «ГУ» президент фонду «Демократичні ініціативи» Ілько Кучерів. Учасники конференції обговорили питання проведення виборів відповідно до міжнародних стандартів, удосконалення виборчого законодавства, практичної реалізації законодавчих гарантій рівноправності учасників виборчого процесу тощо. Цікаві й деякі інші результати згаданого соцопитування: експерти майже одностайно висловилися за обрання Президента України прямим всенародним голосуванням.