— Віктор Глушков — величина, з якою не можна зрівнятися, але до якої треба наближатися, — зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, вшановуючи пам`ять нашого знаменитого земляка. Віктору Михайловичу Глушкову в ці дні виповнилося б вісімдесят. Він засновник вітчизняної інформатики, перший директор Інституту кібернетики, який нині носить його ім’я.
У 30-ті роки минулого століття молодий вчений Віктор Глушков очолив лабораторію обчислювальної техніки при Інституті математики. Де, власне, й було згодом винайдено першу обчислювальну машину. У 1961 році він уже член Академії наук УРСР і очолює Інститут кібернетики.
— Якщо визначати наше минуле, сьогодення та майбутнє через особистості, то в перших рядах сузір`я буде Віктор Михайлович. Сьогоднішня дата — чудовий привід, щоб осмислити місце, роль і призначення науки в нашому житті, — упевнений Голова ВР.
Сталося так, що Україна, забезпечивши прорив у перспективних напрямах розвитку науки, на превеликий жаль, не може зробити їх масовим, повсякденним у житті пересічного українця. Хоча має всі підстави не наздоганяти, а випереджати і навіть диктувати тенденції розвитку в цих сферах.
Яскравий приклад — технічне оснащення Верховної Ради України, аналогів якому немає в жодній країні.
Володимир Литвин зазначив, що під час розгляду проекту держбюджету на 2004 рік буде зроблено все можливе, щоб забезпечити належне фінансування АНУ, яке дало б змогу науці нарешті посісти належне місце в суспільстві.
Вшанувати пам’ять видатного вченого приїхали президент НАНУ Борис Патон, Міністр науки та освіти Василь Кремень, голова Комітету ВР з питань науки та освіти Станіслав Ніколаєнко, академіки та члени Національної академії наук.