Ранкове засідання 12 вересня
Як відомо, за Конституцією, засади внутрішньої і зовнішньої політики визначає найвищий законодавчий орган України. Однак протягом останніх років парламент фактично був відсторонений від прийняття базових рішень, які можуть істотно впливати на життя наших співгромадян. А тому народний депутат, лідер фракції Соціалістичної партії України Олександр Мороз запропонував прийняти закон «Про визначення Верховною Радою України засад внутрішньої і зовнішньої політики». Законопроект, зокрема, передбачає, що парламент кожного скликання на початку своєї каденції постановою визначає напрями майбутнього руху держави. І не тільки у зовнішній політиці, а й в економіці.
Щоправда, запропонований документ викликав суперечливі точки зору. Власну позицію продемонстрували, зокрема, представники блоку «Наша Україна» Володимир Яворівський, Юрій Кармазін і Тарас Чорновіл. З іншого боку, законопроект дав нагоду опозиції під час обговорення вже вкотре розкритикувати проведення реформ в Україні і Президента Леоніда Кучму.
На ранковому засіданні пролунала низка заяв і депутатських запитів. Окрім того, народні обранці перенесли розгляд законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації (нова редакція)» на 30 вересня.