На агрохімічному ринку України конкурують між собою багато компаній, проте всі вони дійшли згоди в одному — проблема підробок засобів захисту рослин стає дедалі гострішою.

Найпоширеніші фальсифікати привласнюють логотипи препаратів, які добре відомі і мають неабиякий попит. В осінній період — це переважно Вітавакс та Раксил — препарати для протруювання насіння зернових колосових.

Останнім часом дедалі частіше стають відомі випадки продажу фальсифікованих гербіцидів суцільної дії, що приходять до нас із Польщі та Угорщини, а також «виробляються» в Україні (не слід плутати «виробництво» фальсифікату з виробництвом вітчизняних препаратів, які офіційно зареєстровані в Україні). Зазвичай ціна на такі препарати дуже приваблива, а каністри з «наповнювачем» покупець отримує без будь-яких документів (сертифікат якості, накладна тощо) або з підробленими документами. Так продають фальсифікати добре відомого в Україні Раундапу. Після того як такий псевдопрепарат внесено у грунт, не варто очікувати якогось результату, крім марно витрачених грошей та істотного недобору врожаю. Коли невдаха-господар збагне, що має справу з фальсифікатом, часу або грошей на повторний обробіток якісним, справжнім препаратом може не вистачити. Що це означає, досвідченому спеціалісту немає потреби розповідати.

Характерно, що здебільшого покупець фальсифікованого препарату вже не зможе знайти «бізнесмена», що «втюхав» йому «лівий» товар. Такі аграрники залишаються сам на сам зі своєю проблемою, бо ніхто вже не поверне марно витрачених грошей. А «бізнесмени» ці знають, як замести сліди й уникнути уваги правоохоронних органів. Ні для кого не секрет, що основний фактор, який змушує аграрників наражатися на фальсифікати, — це дуже низька ціна. Звичайно, витрати на засоби захисту рослин досить високі. Часто господарства відмовляються від засобів захисту рослин, того ж таки Раундапу, через нестачу коштів. Цим і користуються сумнівні ділки, на пропозиції яких зголошуються горе-господарі. У таких випадках я щоразу запитую: коли так цінуєш свої гроші, чому купуєш закордонні, «розкручені» і дорогі препарати? Адже, якщо у господарства грошей достатньо, можна купувати Раундап за більш високими цінами у фірми з ім’ям. А якщо прагнеш не тільки скоротити витрати, а й отримати непоганий урожай, чи не розумніше придбати ну хоча б Чистопол? Цей препарат поки що мало відомий, проте гідно довів свою ефективність на ділі.

— Наші препарати, — каже директор компанії «Презенс» (виробник Чистополу) Сергій Куликов, — перевіряють так прискіпливо, що найвибагливіший господар буде задоволений їхньою якістю. І це добре, бо від ефективності обробітку залежить доля майбутнього врожаю, а отже, і матеріальне благополуччя сільгоспвиробників і селян взагалі. Наша поява на ринку була не галасливою, зате ми дивимося далеко вперед. Єдиний для нашої молодої компанії спосіб утриматись на цьому ринку — висока якість. Достатньо одного випадку «неспрацьовування» препарату, щоб наша репутація раз і назавжди була зіпсована. Замість короткочасної вигоди ми зосереджуємося на довершеності наших препаратів. Не доведений до кондиції препарат не має права на виготовлення в промислових обсягах, вихід на український ринок. Саме тому ми прийшли на нього з невеликою пропозицією. Так, навесні попит на наш препарат Ратибор перевищував пропозицію, тепер аналогічна ситуація з Чистополом. Тішить одне: на наш Чистопол поки що немає підробок, однак це — справа часу...

Препарати «Презенс» виготовляють не в Україні. За словами Сергія Куликова, налагодити виробництво на рідній землі дотепер заважали об’єктивні проблеми, пов’язані з кризовим станом галузі — напіврозкраденими підприємствами, дорогим обладнанням, закупівля якого відразу позначається на вартості препаратів, тощо. На його думку, якщо вже виробляти засоби захисту рослин в Україні, то простіше будувати новий завод, аніж доводити до ладу наявний. З другого боку, у країнах Європи дедалі більше уваги приділяють своїй екології, переміщують хімічне виробництво у країни третього світу...

А тим часом Чистопол працює в Україні вже два роки поспіль. Побував я на полі поблизу села Великий Хутір, що в Драбівському районі на Черкащині: тут минулої осені застосовували Чистопол. Земля чиста й досі — лише цукрові буряки радують господаря великою масою солодких коренів. А чисельність пирію повзучого, як розповіли у СТОВ «Пальміра», якому належить поле, сягала торік п’яти тисяч рослин на квадратний метр! Багато які господарства брали Чистопол на випробування, а тепер закуповують його на всі сто відсотків своєї потреби. Серед них — ТОВ «Київська Продовольча Компанія», СТОВ «Агрополіс», СТОВ «Торговий дім «Гуляйполе», СТОВ «Андріївське» та багато інших. Чистопол з успіхом застосовували в Київській, Житомирській, Вінницькій, Хмельницькій, Харківській, Тернопільській, Миколаївській, Черкаській, Донецькій, Луганській та багатьох інших областях, порівнюючи його дію з впливом «розкручених» препаратів у найжорсткіших умовах.

— Якщо добробут і задоволення попиту аграрників — це для нас пріоритет номер один, то пріоритет номер два — робота через дистриб’юторів, — каже Сергій Куликов. — Ми реалізуємо свої препарати безпосередньо тільки дистриб’юторам, бо без них не бачимо свого майбутнього. При цьому всі компанії, які починають працювати з «Презенсом», опиняються в рівних умовах. Деякі фірми вже мають пріоритет ексклюзивних регіональних дистриб’юторів. Маємо багато прикладів, коли невелика приватна фірма починає працювати як наш регіональний дистриб’ютор, отримуючи змогу розширити свій бізнес і підняти своє підприємство. Препарати компанії «Презенс» можна побачити в прайс-листах багатьох фірм-дистриб’юторів, проте їх майже неможливо зустріти у таких «монстрів», як «Райз» чи «Ерідон». Вони поки що побоюються працювати з нами. Не впевнені, нібито, у якості, співпрацюють здебільшого з нашими іноземними конкурентами. Проте як зайдеш до супермаркету, думаєш: чому б не мати багато якісних агрохімпрепаратів, якщо може бути багато сортів якісної ковбаси?!

У Богуславі на Київщині я розмовляв з одним з регіональних дистриб’юторів «Презенсу» Олексієм Андрійовичем Руденком, що очолює приватне підприємство «Ратибор».

— Назва нашого підприємства не має нічого спільного з назвою препарату фірми «Презенс» — «Ратибор», який призначений для боротьби з колорадським жуком. Це звичайний збіг обставин (тим часом назви хімпрепаратів Ратибор, Чистопол, Блискавка, Оберіг не можуть вигадати байдужі до української землі люди! — Авт.). Ми не стали сперечатися про те, кому ця назва належить. Вирішили спробувати співпрацювати з «Презенсом» і не шкодуємо. Отримуємо від фірми рекламну підтримку. З середини серпня цього року вже продали кілька тонн Чистополу. На жаль, не встигли попрацювати з іншими препаратами «Презенсу» (про фірму цю ми дізнались вже тоді, коли вони вже розійшлися). Проте маємо великі плани на наступний рік як офіційний дистриб’ютор «Презенсу».

Сьогодні кожний справжній господар лічить свої гроші, вболіває за майбутній урожай. Приємно, що на українському ринку засобів захисту рослин з’являються такі амбітні компанії, як «Презенс». А іспити для них проводять самі товаровиробники. Вони як ніхто інший розуміють, що від ефективності системи захисту рослин залежать майбутній урожай і його собівартість. Компанія «Презенс» витримала іспит, вона сповнена натхнення і має можливість забезпечити вітчизняного товаровиробника комплексом високоефективних засобів захисту рослин.