Співробітниками столичного управління боротьби з організованою злочинністю затримано групу шахраїв, що примудрялися на рівному місці за кілька годин «заробити» майже 50 тисяч гривень.

Кому першому спала на думку ця ідея — зайнятися чорним бізнесом, тепер підслідним пригадати важко. Принаймні, це ще має бути з’ясовано. А от сценарій, за яким працювали заповзятливі молоді люди, вже не є секретом. Дивує в цій історії те, що, маючи за плечима всього-на-всього середню освіту й «диплом» з місць не таких віддалених, доморослі таланти чудово орієнтувалися у сфері економіки і не менш чудово володіли навичками психологічного впливу на людей. Основним козирем у цій справі були солідна зовнішність, чарівність і вміння гарно говорити. Ну а якщо до цього додавали ще й офіційний папірець зі справжньою круглою печаткою, то жертви обеззброювалися за лічені хвилини.

Ризик, кругленька сума і удача, що супроводжувала попервах, затьмарили очі й розслабили впевнених у своїй безкарності аферистів. Тому й вибухнула порохова бочка, на якій тримався весь цей так званий бізнес.

У чому він полягав?

В якій-небудь уже недіючій фірмі купували пакет документів. Ці папери давали змогу вести підприємницьку діяльність. Потім у регіонах шахраї знаходили підприємства, готові продати свою продукцію. Потенційним жертвам пропонували угоду. Укладали договір, в якому вказувалося, що зерно буде куплено за безготівковим розрахунком, а гроші переведено на рахунок цього підприємства після того, як товар буде доставлено на переробний комбінат. Деякі керівники навіть забезпечували аферистів вантажним транспортом. Водій і бухгалтер, котрі супроводжували автомобіль, навіть не здогадувалися,  що відбувається біля елеватора, куди вони доставили зерно. Якби ж знаття, що в момент розвантаження машин це саме зерно перекуповувалося посередниками, кожен з яких був зацікавлений купити дешевше, а продати дорожче.

Посередника знаходили ще до того, як підшукували жертву. Позбувалися краденого вантажу за помірну ціну. Приміром, у ході однієї оборудки обманутому керівнику сільгосппідприємства було запропоновано 630 гривень за тонну зерна, а продано посереднику за 440 гривень. Той, у свою чергу, продав за 470 гривень, наступний — за 520 гривень. Зважаючи на те, що скуповували одразу від 50 до 100 тонн, сума набігала чимала.

Як правило, після двох угод у чергової фірми скуповували інший пакет документів. Новоспечений директор і його «колеги» вирушали до іншої області України. Останньою постраждала Київська.

Один з керівників, коли зрозумів, що його спритно обвели навколо пальця, звернувся із заявою до міліції. Потім з’явився ще один потерпілий. Ниточка вивела на слід розшукуваних.

Загальна сума завданого матеріального збитку сільськогосподарським підприємствам становила понад 200 тисяч гривень.

Коментар начальника відділу боротьби з організованою злочинністю в пріоритетних напрямах економіки Володимира БОНДАРЕНКА:

— Щоб уберегти себе від подібних злочинів, необхідно насамперед уважно вивчати документи, пред’явлені зацікавленими в угоді особами. Звіряти доручення із записами в паспорті. У згаданому випадку шахраї користувалися підробленими паспортами. Тому потрібно уважніше перевіряти документи. Фотографія може бути вклеєна в паспорт зовсім інша.

Необхідно також упевнитися в платоспроможності покупця. Приміром, зажадати в нього останню виписку з банку, щоб перевірити наявність грошей у нього на рахунку. По можливості укладати угоди після попередньої оплати.

(ЦГЗ ГУМВС України в Києві).