Активісти місцевої організації Конгресу українських націоналістів і товариства «Просвіта» звинуватили в закритті української школи Донецьку міську раду, яка лише цього року надала статусу україномовних семи колишнім російським школам.

Скандал виник через ЗШ №36, котру разом з чотирма іншими школами мали закрити. Вона розрахована на 420 учнів, але після випуску 9 класів до нового навчальному року в ній набиралося лише 73 учні, 49 з яких навчаються українською мовою. Утримання кожного учня в такій школі вдвічі дорожче, ніж у середньому по місту. Батькам запропонували на вибір прилеглі школи, вчителям і співробітникам —працевлаштування, а приміщення вирішено було передати дитячій хореографічній школі.
Проте батьки деяких дітей почали вимагати не просто збереження школи. «Вона повинна бути одинадцятирічкою з українською мовою навчання», — не раз повторювали голова батьківського комітету Людмила Кондракова і глава місцевої організації Конгресу українських націоналістів Марія Олійник. Вони звернулися до суду, але він відмовив їм у задоволенні позову. Не підтримав їх і Всеукраїнський комітет захисту прав людини.
«Протестанти» написали до Києва, звідки почали надходити депутатські запити і коментарі. А діти, замість підготовки до навчального року, беруть участь у пікетах то біля оперного театру, то біля приміщення міськради, де 4 вересня відбулася сесія міської ради, на якій повторно розглядали питання про закриття школи.
На це засідання прибула заступник голови парламентського комітету з питань науки й освіти Герой України, відомий педагог Тамара Прошкуратова. Висновок незаангажованого депутата був однозначний.
— Я зустрічалася з педколективом і технічним персоналом школи, керівництвом району і міста, — сказала вона, виступаючи перед депутатами міської ради, — перевіряла документи і не знайшла жодного порушення закону. Тому, керуючись інтересами дітей, закликаю вас до компромісу.
Його було знайдено. Сесія міськради ухвалила рішення, відповідно до якого в кількох приміщеннях колишньої ЗШ №36 вчителі сусідньої школи організують навчання дітей. В інших класах буде хореографічна школа.
 
Донецьк.