Футбол. Відбірковий цикл Євро-2004. Група 1. Ізраїль—Мальта. 2:2. Словенія—Франція. 0:2. Франція — 21 очко, Словенія — 13, Ізраїль — 9, Кіпр — 7, Мальта — 1.

Група 2. Люксембург—Боснія. 1:2. Данія—Румунія. 2:2. Румунія, Данія — по 14, Боснія — 12, Норвегія — 11, Люксембург — 0.
Група 3. Чехія—Нідерланди. 3:1. Молдова—Білорусь. 2:1. Чехія — 19, Нідерланди — 16, Молдова — 6, Білорусь — 3.
Група 4. Польща—Швеція. 0:2. Латвія—Угорщина. 3:1. Швеція — 17, Латвія — 13, Угорщина — 11, Польща —10, Сан-Марино — 0.
Група 5. Німеччина—Шотландія. 2:1. Фарери—Литва. 1:3. Німеччина — 15, Ісландія — 13, Шотландія — 11, Литва — 10, Фарери — 1.
Група 7. Англія—Ліхтенштейн. 2:0. Словаччина—Македонія. 1:1. Англія — 19, Туреччина — 18, Словаччина — 7, Македонія — 6, Ліхтенштейн — 1.
Група 8. Бельгія—Хорватія. 2:1. Андорра—Болгарія. 0:3. Болгарія — 17, Хорватія, Бельгія — по 13, Естонія — 8, Андорра — 0.
Група 9. Уельс—Фінляндія. 1:1. Сербія і Чорногорія—Італія. 1:1. Італія — 14, Уельс — 13, Фінляндія —10, Сербія і Чорногорія — 9, Азербайджан — 4.
Група 10. Росія—Швейцарія. 4:1. Албанія—Грузія. 3:1. Швейцарія — 12, Росія, Ірландія — по 11, Албанія — 8, Грузія — 7.
Група 6. Північна Ірландія—Вірменія. 0:1. Іспанія—Україна. 2:1. Рауль, 59, 71 — Шевченко, 84. На 54-й хвилині Торрес не реалізував пенальті (воротар).
Іспанія: Касільяс, Сальгадо, Хуаніто, Мархена, Пуйоль, Хаві Алонсо, Рауль, Бараха (Хаві, 85), Торрес (Реєс, 65), Вісенте (Валерон, 64), Ечеберрія.
Україна: Шовковський, Лужний, Федоров, Тимощук, Несмачний, Дмитрулін (Зубов, 65), Шевченко, Попов (Серебренников, 19), Горшков, Воронін (Гусєв, 52), Воробей.
Попереджено: Федорова, 25, Тимощука, 68.
Арбітр — Тер’є Хауге (Норвегія).
10 вересня. Ельче. Стадіон «Мартінес Валеро». 23 градуси. 30 000 глядачів.
Ми можемо лише сумувати з приводу зовсім необов’язково втрачених очок у матчах зі збірними Вірменії та Північної Ірландії. Додайте шість до підсумкових балів нашої команди і вийде — 16 очок. То хто тоді був би на першому місці? Але будьмо відверті, у більшості матчів збірна України демонструвала непереконливу гру. Щоразу були якісь експерименти зі складом. Оптимальним він був надто рідко. Звідси й прикрі втрати. А от після поєдинку в Іспанії якось ніяково критикувати нашу команду.
На післяматчовій прес-конференції іспанські та українські журналісти зустрічали і проводжали Буряка оплесками. Його підопічні цього разу грали самовіддано і гідно. Хоча багато хто передрікав поразку наших 0:3 або й більше. Одне слово, приниження не сталося.
Сумний наставник гостей розповів, що подякував футболістам за мужність. Нагадав, що його контракт уже завершився і надалі команду готуватиме вже інший фахівець. Буряк вибачився за те, що його команда не виконала поставлене завдання у турнірі. Однак зазначив, що в цьому конкретному матчі українська збірна була ближча до перемоги, ніж іспанська.
А ось коментар зустрічі тренера іспанців Іньяке Саєса:
— Поєдинок був сповнений енергією та хвилюванням. Ініціатива переходила від однієї сторони то іншої. Хоча результат на користь іспанців, ми зрозуміли, що зустрілися зі справжнім, гідним суперником. Як на мене, українська команда створила більше голевих моментів, ніж наша. Як уже згадувалося, гостям для збереження надії на поїздку до Португалії треба було обов’язково виграти. Збірна України, котра досить упевнено оборонялася в першому таймі і створила кілька гострих моментів, свого м’яча забила лише тоді, коли вже програвала — 0:2. Хоч як пильнували Рауля, а свою справу цей чудовий майстер зробив.
А що далі?..
Але господарі могли відкрити рахунок значно раніше, коли Дмитрулін збив у своєму карному майданчику Ечеберрія. Пенальті пробив Торрес. Однак відмінно зіграв Шовковський.
— Хотів пробити, оскільки ще не забив жодного м’яча за збірну, — виправдовувався Торрес після матчу. — Воротар відбив мій удар. Але тепер не варто про це згадувати. Адже ми виграли.
Незабаром Шевченко примусив Касільяса продемонструвати свою майстерність. А потім Федоров після того, як Шевченко влучив у поперечку, не зміг добити м’яча головою у порожні ворота. Невдовзі Україну було покарано за таку необережність. Бараха зробив передачу на Рауля, котрий переграв Шовковського. А ще через десять хвилин воротар помилився на виході під час кутового, що його подавав Кальдерон, який вийшов на заміну. А Рауль із близької відстані не схибив. Після другого пропущеного м’яча українці перехопили ініціативу. Спочатку Тимощук небезпечно пробив зі штрафного метрів з двадцяти. А потім своїх кілька разів рятував Касільяс. А згодом був отой чудовий момент, коли Шевченко отримав м’яча на лівому фланзі, змістився в центр і красивим обвідним ударом влучив у дальній кут. За кілька секунд наш форвард мав змогу ще раз покарати суперника. Але цього разу воротар зіграв бездоганно.
Іспанці вистояли і здобули дуже важливу перемогу. Хоча глядачі вітали і їх, і українську команду. Президент ФФУ Григорій Суркіс уже в аеропорту міста Аліканте поділився думками з представниками українських ЗМІ, котрі супроводжували збірну в цій поїздці. Зокрема, він піддав критиці роботу тренерського штабу на чолі з Леонідом Буряком.
— Надто багато експерентував Леонід Йосипович. Його на посаду наставника збірної рекомендувала переважна більшість тренерів вищої ліги. Хоча мої симпатії були на боці хорвата Мирослава Блажевича. Тепер долю Буряка вирішуватиме виконком ФФУ. Стосовно окремих пропозицій у пресі про те, що, можливо, варто повернутися до старого, випробуваного варіанту і повернути на посаду коуча збірної Йожефа Сабо. Я дуже поважаю Йожефа Йожефовича, але це буде повторення старого. А нам потрібна жива кров, нові ідеї.
— То, може, товариський матч проти Македонії проведе вже новий головний тренер збірної?
— Я вже казав, що все вирішуватиме виконком. Можливо, його члени довірять Бурякові й надалі очолювати збірну. Все може статися. А той поєдинок і матч молодіжних збірних збираємося провести в Одесі. Найближчими днями обговоримо це з головою облдержадміністрації.
Про ситуацію навколо матчу Вірменія—Греція пан Суркіс нічого конкретно сказати не міг, пояснивши, що не має вичерпної інформації. Розбиратися в цьому має УЄФА.
А тим часом спеціальний дисциплінарний інспектор УЄФА розгляне справу про можливі спроби підкупу вірменської збірної перед грою з Грецією. Відповідно до заяв представників Вірменії, такий інцидент мав місце перед відбірковим матчем 6 вересня в Єревані.
Інспектор має розслідувати обвинувачення, висунуті проти греків головою Федерації футболу Вірменії (ФФВ) Рубеном Айрапетяном. Глава вірменського футболу повідомив про спробу підкупу делегата УЄФА, який був присутній на матчі.
— УЄФА призначив дисциплінарного інспектора, який розслідуватиме ситуацію з можливим підкупом. Ми попросили інспектора розслідувати всі аспекти обвинувачень, включаючи те, як саме вони були зроблені. Коли інспектування завершиться, УЄФА ухвалить рішення про подальші дії, — заявив директор УЄФА по зв’язках із громадськістю Майк Лі.
Інспектор подасть свій рапорт не пізніше одинадцятого жовтня. Саме цього дня відбудуться завершальні матчі відбіркового циклу.
 
Аліканте—Ельче—Київ.
Дякуємо керівництву ФФУ за сприяння у підготовці цього репортажу.