Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб».
Це означає, що істотно змінено законодавче регулювання оподаткування нас з вами, громадян — фізичних осіб. Зокрема, встановлено нову ставку оподаткування наших доходів — за загальним правилом вона становитиме 15 відсотків від об’єкта оподаткування (на сьогодні така ставка є диференційованою і коливається в межах 10 —40 відсотків). Починаючи з 1 січня 2004 року та до 31 грудня 2006-го вказана ставка оподаткування встановлюється на рівні 13 відсотків від об’єкта оподаткування.
У деяких випадках ставка оподаткування може бути меншою або більшою. Так, на процент на депозит (вклад) у банку ставка податку становитиме 5 відсотків. А, наприклад, на об’єкт оподаткування, нарахований як виграш чи приз (крім виграшу у державну лотерею — у грошовому виразі), — 30 відсотків.
За новим законом до загального місячного оподатковуваного доходу фізичних осіб включено низку нових видів доходів, які досі чинним законодавством з питань оподаткування об’єктом оподаткування не визнавалися. Передусім це дохід у вигляді процентів (дисконтних доходів) та дохід у вигляді вартості успадкованого майна (у певних межах).
Крім того, оподаткуванню підлягатиме дохід, отриманий платником податку як подарунок (або внаслідок укладення договору дарування). Встановлено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податків, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини (цей закон визначає різні ставки оподаткування успадкованого майна, розмір яких залежить від вартості успадкованої власності та ступеня споріднення особи, яка її успадковує). За цього не підлягають оподаткуванню доходи у вигляді коштів або майна, подарованих одним членом подружжя іншому, у межах їх частини спільної власності.
Новелою для вітчизняного законодавства є також те, що до складу доходу особи, який за законом підлягає оподаткуванню, включено кошти або майно (немайнові активи), отримані платником податку як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом. Такі кошти та майно включаються в оподатковуваний дохід у сумах, підтверджених обвинувальним вироком суду (незалежно від призначеної хабарникові чи злодію міри покарання).
Водночас законодавець зважив за доцільне запровадити інститут податкових соціальних пільг, відповідно до якого платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного з джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати. Таке право платник податку набуває у разі, коли розмір його доходу не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи. Щоправда, розмір суми податкової пільги залежить від категорії працівника. Так, будь-який платник податку, на якого поширюється податкова пільга, має право на зменшення суми загального місячного доходу в розмірі однієї мінімальної зарплати. Для платників податків, які є інвалідами, студентами, учнями, самотніми матерями або мають трьох і більше неповнолітніх дітей, розмір такої пільги становить 150 відсотків від мінімальної зарплати, а для учасників бойових дій та деяких інших категорій осіб — 200 відсотків. Слід зазначити, що на перехідний період (2004—2007 рр.) податкова пільга виплачуватиметься в меншому розмірі (починаючи з 30 відсотків).
Серед низки пільг, якими законодавець наділив фізичних осіб, особливо вирізняється податковий кредит: платник податку має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року.
Передбачено новим законом і оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна, яке перебувало у власності платника податку на момент набрання чинності цим законом (якщо не встигли продати до нового року). Так, дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року будинку, квартири чи кімнати (включаючи землю, що знаходиться під таким об’єктом нерухомого майна, або присадибну ділянку), оподатковується за ставкою цього податку в розмірі 1 відсотка від вартості такого майна, якщо загальна площа відповідного будинку, квартири або кімнати не перевищує 100 квадратних метрів.
А ось той, хто розраховує на прибутки від продажу протягом звітного податкового року більш ніж одного з таких або інших об’єктів нерухомості, муситиме сплатити за ставкою у розмірі 5 відсотків від об’єкта оподаткування.
У разі обміну одного об’єкта нерухомості на інший кожна сторона договору міни сплачує 50 відсотків від суми податку, розрахованої згідно із вказаними раніше ставками до вартості відчужуваного об’єкта нерухомості.
Звертаємо увагу, що законом передбачено випадки, у яких платник податку звільняється від обов’язку подавати податкові декларації.
Для довідки: цей закон ухвалено парламентом 22 травня 2003 р. Він набирає чинності з 1 січня 2004 р. (деякі його положення набирають чинності з іншого часу). З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 22 липня ц. р.