Відома нам міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів», чиї чільники активно долучаються до непростих процесів творення непростого іміджу України на міжнародній арені, оприлюднила свій перший рейтинг «Індекс свободи преси». У цьому документі, складеному за результатами опитувань представників мас-медіа, нашій країні відведено 112-те місце з 139.
Серед пострадянських держав несподівано найвищий показник у рейтингу має Таджикистан — 86-те місце, за ним — Киргизія (98), Азербайджан (101).
Якщо судити з висновків «Репортерів без кордонів», то ще більше, аніж київська влада, свободу слова не люблять владоможці Росії і Білорусі (121-ше і 124-те місця відповідно), не набагато толерантніша до неї низка середньоазійських держав з колишнього СРСР.
Найвільніше нашому брату по перу дихається у Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Нідерландах, Канаді, які увійшли до чільної п’ятірки рейтингу. Не набагато гірше — в Ірландії, Німеччині, Португалії, Швеції. А ось знаменита заокеанська статуя Свободи до працівників пера і мікрофона чомусь не така вже й прихильна — США за рейтингом «аж» на 17-й сходинці. Чи не час статую перенести до Коста-Ріки, яка на 15-му місці, чи й до Беніну (йому відведено 21-шу сходинку, тоді як Великій Британії — наступну після нього).
Судячи з рейтингу, найгірше почуваються журналісти в Бутані, Туркменістані, Бірмі, Китаї, Північній Кореї, які увійшли до останньої п’ятірки. І причина не лише у бідності — «Репортери...» дійшли висновку, що рівень багатства країн мало впливає на свободу преси (приклад — США і Коста-Ріка). А загальний висновок ще сумніший — свобода слова під загрозою скрізь, на всіх континентах.