У бухгалтерів є свої професійні проблеми. На засіданні Житомирського обласного прес-клубу реформ Людмила Дідківська, голова регіонального відділення Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, говорила:

— До нас звертаються студенти за консультаціями. І я зіткнулася з тим, що їм дають практичні завдання п’ятнадцятирічної давності. А один студент приніс завдання на перфокарті. Це коли ще вони були? Давайте подивимося, хто в нас працює на посадах бухгалтерів. Частина має дипломи ще радянських часів, коли спеціалістів готували для державного обліку і соціалістичної економіки. Вони вважають себе професіоналами. Але як змінилися вимоги... Друга група — це ті, х                                                                                             то втратив робоче місце і змушений був прискореним методом перекваліфіковуватися — на шестимісячних чи півторарічних курсах. Ще одна група — молодь, яка не хоче сидіти на шиї в батьків, іде працювати, а вчиться заочно. Проблема, однак, у тому, як навчають.

— Бухгалтер, який не на своєму місці, може погубити все підприємство, — наголосила начальник відділу ДПА в області Надія Шевченко. —  Бо від того, як ведеться бухгалтерський облік, залежить і якість податкової звітності.

Надія Степанівна знає, про що говорить: штрафних санкцій було б значно менше, якби скрізь у бухгалтеріях працювали професіонали.

Але річ не тільки в цьому. Називають одні й ті само причини, чому до України надходить мало зарубіжних інвестицій — нестабільне законодавство, високі податки тощо. А про рівень бухгалтерського обліку забувають. Тим часом існують міжнародні стандарти, за якими мають працювати відкриті та закриті акціонерні товариства. В області, за словами Л. Дідківської, це тільки ВАТ «Житомиробленерго», інші поки що лише готуються до цього. Якщо не забиратися в хащі бухгалтерських тонкощів, а сказати коротко, то бухгалтерська звітність, що відповідає міжнародним стандартам, дуже прозора.

— Якщо дати її аналітику, то йому вже не треба їхати на підприємство. Складовою частиною інвестиційного проекту є фінансова звітність. Інвестор відокремлений від використання інвестицій. Тому коли облік ведеться нормально, то й інвестор спокійний, — стверджує Людмила Миколаївна.

Начальник Житомирського територіального відділення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку В’ячеслав Шинін нагадав:

— 80 відсотків усієї продукції в світі виробляють акціонерні товариства. Це публічні компанії. Щоб їм довіряли акціонери, вони мають одержувати достовірну інформацію, а надати її можуть тільки кваліфіковані бухгалтери. Сьогодні частіше говорять про іноземні інвестиції, банківські кредити. А в області торік залучено за рахунок додаткового випуску акцій 48 мільйонів гривень. На Заході на ринку цінних паперів доходи значно вищі за банківські проценти. Щоб це джерело залучення коштів давало якомога більшу віддачу, потрібна довіра людей до акцій.

Перехід на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку — одна з передумов успішної роботи акціонерних товариств. Завдання щодо цього визначено постановою Кабміну України «Про затвердження заходів з реалізації основних напрямів розвитку фондового ринку на 2001—2005 роки».

Готує бухгалтерів на сучасному рівні навчально-методичний центр Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України, представництва якого діють в областях. Сертифікат міжнароого зразка «Бухгалтер-практик» (це перший рівень) в Україні одержали 218 осіб. Треба платити і за навчання, і за складання іспитів, до проведення яких особливі вимоги, бо й проходять вони за участю міжнародних спостерігачів. Головному бухгалтеру одного з акціонерних товариств Житомира доводилося возити звітність за океан. Спілкування з зарубіжними партнерами переконало: треба вчитися, щоб говорити з ними на рівних. Тепер працівники бухгалтерії цього підприємства, образно кажучи, сіли за парти: тут створено навчальну групу, сюди приїжджають викладачі.

 

Житомир.