На здобуття Державної премії України

На здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2003 рік висунуто підручник за редакцією професора Андрія Смердова «Мікроелектроніка: прилади, матеріали, технологія», який призначено для системи професійно-технічної освіти. Підручник, видрукуваний накладом 10000 примірників, використовується вже три роки в навчальному процесі професійно-технічних училищ, вищих професійних училищ, коледжів з робітничими спеціальностями, які готують сучасних фахівців у галузях радіоелектроніки, телекомунікацій, приладобудування, інформатики, комп’ютерної техніки.

Оригінальна авторська методологія викладання матеріалу використовує тришарову структуру — від кінцевого завдання (отримання приладу) — через вибір спеціальних матеріалів — до виробничих процесів. Це дало змогу в одному навчальному виданні інтегрувати матеріали кількох науково-технічних галузей — фізику напівпровідників, електроніку, технічну хімію, матеріалознавство, оптику, сучасні технологічні процеси. Доступності викладення складного матеріалу ефективно допомагають численні ілюстрації, що відіграють не допоміжну, а основну, разом з текстом, роль під час засвоєння змісту.

Висунуте на здобуття Державної премії навчальне видання є першим розробленим спеціально для профтехосвіти інтегрованим підручником, що реалізує важливий принцип сучасної професійної освіти — наступність навчання на різних освітньо-кваліфікаційних рівнях. Підручник з успіхом використовують також під час підготовки молодших спеціалістів (техніків), а іноді й на рівні бакалавратури.

У підручнику добре поєднується наукова глибина викладання складного матеріалу з допустимим рівнем популяризації фізико-хімічних явищ, електронних та технологічних процесів, з точним описом технологічного обладнання, правильною мірою подання його технічних характеристик.

Привабливою для учня є застосована авторами ненав’язлива,а ефективна система опанування ним фундаментальних, світоглядних знань, у тому числі історичних матеріалів, яка реалізується змістовними, добре літературно викладеними перед більшістю розділів передмовами, які надійно запам’ятовуються.

Необхідність розвитку наукоємних робітничих спеціальностей і нині, і в майбутньому — незаперечний факт для прогресу вітчизняної економіки у новому столітті .Цьому, безперечно, служить представлений підручник, який, не перебільшуючи, є новим словом у непростому процесі підручникотворення.

Схвальні відгуки про ынього від численниx педагогічних колективів підтверджують, що підручник «Мікроелектроніка: прилади, матеріали, технологія» та його авторський колектив на чолі з професором А. Смердовим заслуговують на присудження Державної премії України в галузі науки і техніки 2003 року.

Неля НИЧКАЛО,  академік-секретар відділення педагогіки і психології професійно-технічної освіти Академії педагогічних наук України, академік АПНУ, доктор педагогічних наук, професор