На міжнародному економічному форумі, що відбувся минулого тижня в польському місті Криніца, український бізнес представляла корпорація Індустріальний союз Донбасу (ІСД). Це не випадково: форум був виразно євроінтеграційним, а ІСД — це саме випадок цілеспрямованого прагнення на європейський ринок. Суть же євроінтеграції, зрештою, полягає не тільки і не стільки в політичних заявах, скільки в конкретному співробітництві: у бізнесі, культурі, спорті тощо. Якою бачить свою роль у цьому Індустріальний союз Донбасу, розповідає голова Ради директорів корпорації Сергій ТАРУТА:

—Найближчим часом Польща серед інших приєднається до ЄС. Як це може відбитися на україно-польському співробітництві?

— Зрозуміло, що з розширенням ЄС неминуче виникнуть обмеження в торгівлі і пересуванні людей і товарів на україно-польському кордоні. Це може призвести до зниження товарообігу і згортання співробітництва двох країн. Польща ризикує залишитися без української сировини, що позначиться на стані її базових галузей — металургії, хімічної промисловості. А українські підприємства втратять польський ринок і будуть змушені переорієнтуватися на ринки інших країн. Тому сьогодні найважливіше завдання урядів і представників бізнесу — не допустити розриву традиційних зв’язків між нашими державами.

— І як із цим завданням упоратися?

— Визначальним чинником взаємин як України з Польщею, так і України з ЄС у цілому є взаємне проникнення капіталів і інвестицій. Розвиток економічних відносин може відбуватися в рамках «мостових» проектів: коли українські компанії, що володіють ресурсами і сировиною, контролюватимуть активи в даному разі польських підприємств, які є завершенням технологічного ланцюжка. Поки що подібних прикладів дуже мало. Бізнес слабо використовує домовленості й атмосферу співробітництва, що виникла завдяки зусиллям президентів двох країн.

— Якщо говорити конкретно про вашу корпорацію, то як планує діяти вона?

— Сьогодні українські компанії, у тому числі ІСД, активно шукають зовнішні інвестиційні об’єкти, що стали б органічним продовженням їх бізнесу в Україні. На жаль, нас ще недостатньо знають за межами держави. Хоча, скажімо, наша корпорація є однією з найбільших економічних структур в Україні, контролює загалом понад 40 великих підприємств у металургійній, видобувній, вугільній, машинобудівній і харчовій промисловості, агросекторі. Щодо європейського напряму, то ІСД зараз перебуває в активній фазі приватизації польського металургійного комбінату «Гута Ченстохова». І може стати одним із перших українських інвесторів у Польщі. Адже, інвестуючи туди, ми маємо усі підстави розглядати розширення ЄС і як можливість свого плавного входження в союз.

— На якому етапі нині процес приватизації вами польського комбінату?

— Ми дуже серйозно вивчаємо ситуацію на комбінаті. Провели масштабний аналіз підприємства за участю іноземних консалтингових компаній — таких, як KPMG і Райфайзен Інвестменс, а також однієї з найбільших у Європі металотрейдингових компаній — швейцарської Duferco. І сьогодні ІСД розпочинає завершальну стадію переговорів з польським урядом. Їх результатом має стати формування чітких умов придбання, а головне — майбутнього розвитку «Гути Ченстохової». У рамках форуму в Криніце і ми, й представники Мінекономіки України зустрічалися з польськими чиновниками для обговорення подальшого розвитку приватизації «Гути Ченстохової». Ці зустрічі ще раз продемонстрували взаєморозуміння. І Польща, й ми усвідомлюємо, наскільки це складне підприємство. Сьогодні там не лише великі борги, а й активні профспілки, які жорстко відстоюють права робітників. Поляки також розуміють, що існує низка альтернатив тим інвестиціям, котрі ми плануємо здійснити в Польщу, й висловлюють свою зацікавленість в тому, щоб українські інвестиції прийшли саме в Польщу, а не в Росію, або ж залишилися в Україні.

— А якщо говорити точніше, то яка в цьому вигода для польської сторони?

— Наша стратегія виведення заводу з кризи грунтується на маркетингових рішеннях, жорсткому контролі технологічного процесу і витрат, виході на нові ринки збуту, стабільному забезпеченні дешевшою сировиною, стабілізації соціальних гарантій. Ми добре знаємо, що треба робити, і нам особливо приємно констатувати факт достатнього рівня взаєморозуміння між українською корпорацією та польською владою і бізнесменами. Наш прихід на комбінат вигідний обом сторонам. Адже це дасть змогу стабілізувати постачання сировини і вивести підприємство з глибокої фінансової кризи, що украй важливо не тільки для налагодження ефективної економічної діяльності меткомбінату, а й у контексті підвищення рівня життя людей у великому місті Ченстохова. Підприємство — найбільший місцевий роботодавець.

— Але європейські норми соціального забезпечення працівників дуже високі. Ви впевнені, що зможете їх витримати, що не буде проблем з тамтешніми профспілками і т. д.?

— Я вже відзначав, що у Польщі досить активні профспілки. Ми з усією серйозністю ставимося до роботи з ними, враховували їхні вимоги під час розробки нашої пропозиції польському уряду. Загалом, рішення питання соціальних гарантій є для нас найважливішим аспектом під час реструктуризації підприємств. Темпи зростання зарплат на підприємствах, контрольованих корпорацією, на 25—40% випереджають відповідні середні показники по Україні (це при тому, що останні за перше півріччя зросли на 38%). Підсилюючи соціальну підтримку працівників, корпорація розвиває систему страхування в приватних пенсійних фондах, що забезпечить їм високий рівень життя після досягнення пенсійного віку. Тобто, упевнений, у цьому ми цілком здатні тримати європейську марку.

— Чи є ще приклади діяльності ІСД за межами України: у Європі або ж у світі взагалі?

— За останні роки корпорація і її дочірні структури стали переможцями цілої низки міжнародних тендерів, позв’язаних з будівництвом газопровідних магістралей, коксохімічних батарей та постачанням природного газу, зокрема й проведених Європейською комісією. Будучи лідерами консорціуму «Укріндустрія», ми виграли й успішно реалізуємо проекти з будівництва коксових батарей в Індії, Ірані, Угорщині. Нині ІСД бере участь у тендері з реконструкції коксових батарей у Туреччині. В Узбекистані ми є найбільшим акціонером компанії «Узнафтогазбуд», найбільшої у Середній Азії зі спорудження трубопроводів і нафтопереробних заводів, в якій  понад 10 тисяч працівників. У Росії ІСД володіє Шахтинським машинобудівним заводом, що спеціалізується на виробництві устаткування для гірничої промисловості.

Ми також розвиваємо низку унікальних і для Європи, і для всього світу інвестиційних проектів. Нинішнього року започатковуємо в Україні пілотний проект із видобутку метану з навколовугільних пластів з участю американських і німецьких партнерів. Це буде один із найбільших екологічних проектів у Європі, який дасть змогу щорічно добувати й утилізувати понад 5 млрд. кубометрів метану. Проект буде реалізовано міжнародним консорціумом, учасниками якого готується стати цілий ряд компаній зі світовими іменами. Ця тема актуальна і для Польщі з її Катовіцьким вугільним басейном, і для німецького Руру, і для британського Уельсу — загалом для всієї Європи. А Україна може стати першою європейською країною, де це буде здійснено.