Вечірнє засідання 9 вересня

«Цього року, — сказав основний доповідач на дні уряду в парламенті віце-прем’єр-міністр України Іван Кириленко, — сільське господарство пережило найтяжчу за останнє десятиліття природну катастрофу: загинуло 55 відсотків посівів озимої пшениці».
Доповідач наголосив, що труднощі, хоч і важко, але долають. За рахунок держбюджету в сільське господарство для здешевлення кредитів спрямовано 270 млн. грн., а на компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам за посіяні озимі під урожай 2004 року — 360 млн. грн.
Це дало можливість уникнути банкрутства майже 40 відсоткам господарств. Відтак озимі культури будуть посіяні на площі вісім мільйонів гектарів. Усі ці роботи забезпечено насінням, пальним. До того ж уряд днями підписав угоду з нафтопереробними компаніями про забезпечення ними сільськогосподарських товаровиробників за ціною не більш як 1700 грн. за тонну.
Іван Кириленко висловив переконання, що зважаючи на надзвичайно тяжкий 2003 рік, у наступному уряд не замахується на рекордний урожай, але для 35—38 мільйонів тонн зерна зроблено все можливе. Посіяно вже понад мільйон гектарів озимини, а до 1 жовтня Україна відсіється повністю.
Стосовно справ на продовольчому ринку доповідач поінформував, що ситуацію вдалося врегулювати, ажіотажу немає. Ціни на хліб масового попиту і цукор відповідають рівню 30 травня. Водночас, як було наголошено у доповіді та співдоповіді, яку зробив голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич, у виступах народних депутатів, в Україні склалася ілюзія саморегуляції продовольчого ринку. Що забезпечення країни продовольством може бути вирішено за мінімальної участі держави, а то і без неї. Як результат, відсутність заставних закупівель продукції, напівпорожня державна комора. Причина банальна — кошти на ці цілі просто не виділялися.
«Нас закликали і закликають, — сказав Іван Кириленко, — не втручатися в ринок зерна і хліба, відпустити ціни. Але ми не сита Європа, яка може собі дозволити не звертати на це уваги. В країні, де значна частина населення перебуває на межі прожиткового мінімуму, а близько 60 відсотків доходів громадян іде на продукти харчування, пускати все на самоплив вільного ціноутворення — справа занадто ризикована».
Уряд пропонує для запобігання ймовірних негативних наслідків скасувати для імпортерів зерна сплату ПДВ до серпня наступного року, а також продовжити дію нульових ставок мита під час ввезення зерна пшениці та жита до першого червня наступного року.
До кінця року може бути перенасичений ринок цукру. У зв’язку з цим уряд пропонує закупити протягом жовтня—листопада до державного резерву близько 100 тисяч тонн цукру. Очікується, що й олії буде вироблено до півтора мільйона тонн, вдосталь для себе і на експорт.
Наприкінці обговорення Прем’єр-міністр Віктор Янукович, даючи власну оцінку діям уряду у кризовій ситуації, висловився так: «Це не героїзм, це — біда. Про неї я казав, коли ми вперше обговорювали ці питання у Верховній Раді. Як ми з неї вийшли, нехай зробить висновки український народ. Але відповідальність ми будемо нести й самі. Наступні кроки повинні бути передбачувані. Ми завжди маємо прислухатися до народної мудрості».
На вечірньому засіданні народні депутати також розглянули проект закону про державну програму приватизації та проект закону про залізничні війська.
Олена ГОРБУНОВА, Анатолій КАРАСЬ.