закликали народних депутатів відомі українські адвокати Віктор Агеєв та Андрій Федур. Прийняття проекту Кримінально-процесуального кодексу України може призвести до катастрофічних наслідків, вважають адвокати, оскільки він загалом побудований на антидемократичних принципах, суперечить Конституції України та Європейській конвенції про захист прав людини й основних свобод.
Зокрема, неприйнятними є такі нововведення проекту, як:
1. Заборона допитувати осіб, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, про обставини отримання ними доказів з конкретних кримінальних справ.
2. Можливість затримання осіб не лише за підозрою у скоєнні злочину, а й за підозрою в скоєнні інших «суспільно-небезпечних» вчинків. До того ж за розсудом правоохоронних органів буде дозволено залишати факт затримання чи арешту в таємниці і не інформувати про нього родичів або близьких затриманого чи арештованого.
3. Визнання того, що обставини, стосовно яких є «офіційна інформація» під час розгляду кримінальної справи, вважаються заздалегідь встановленими і доведенню не підлягають.
4. Запровадження можливості під час слідства чи суду прийняття рішень про примусове поміщення свідків чи потерпілих до медичного закладу для проведення медичної чи психіатричної експертизи, до того ж таке рішення не підлягатиме оскарженню.