Учора Кабінет Міністрів знову не схвалив проекти угоди і концепції про створення Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусі та Казахстану. Було вирішено направити документи на подальше доопрацювання. Наступне обговорення відбудеться через тиждень, 17 вересня. Тобто лише за день до початку саміту СНД у Ялті, на якому й заплановано підписати документ.
Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив після вчорашнього засідання, що «на жаль, ми опинилися в ситуації, коли багато норм з проекту зі створення ЄЕП не узгоджуються із законодавством і Конституцією України». За словами Міністра економіки і з питань європейської інтеграції Валерія Хорошковського, «зауважень до проекту було багато», тому що документ не узгоджується «з Конституцією, міжнародними угодами України і стратегією європейського вибору України». Наступного тижня до дискусії підключиться й Верховна Рада: за словами координатора більшості Степана Гавриша, парламент, можливо, заслухає інформацію уряду у вівторок-середу.
Схоже, ситуація зайшла в глухий кут. Адже якщо документи справді й однозначно містять такі серйозні недоліки, то Президент Кучма підписувати їх не повинен. Разом з тим, часу на додаткові переговори і погодження з іншими трьома суб’єктами Єдиного економічного простору немає. Та й можна не сумніватися в тому, що українська позиція навряд чи буде сприйнята в Москві, Астані чи Мінську. Як офіційний Київ вийде із ситуації, в яку сам себе і загнав, — невідомо. Не сумніватися можна хіба що в одному: будь-який подальший розвиток подій гарантує бурхливі пристрасті не лише в Україні, а й за її межами.
Коментуючи «ГУ» можливий розвиток подій, один з високопоставлених українських урядовців у неформальній розмові зазначив: «У принципі, за законом Президент має право ухвалити власне політичне рішення і підписати документи. Але зрозуміло, що в їх нинішньому вигляді цього робити не можна, і я думаю, Кабмін ухвалить відповідне рішення. Очевидно, що одним із найімовірніших варіантів є підпиcання документів із застереженнями. А якщо ні, то потрібно вести нові переговори з іншими трьома учасниками ЄЕП». Присутній на вчорашньому засіданні уряду народний депутат В’ячеслав Кириленко («Наша Україна») повідомив «ГУ», що уряд справді дав доручення підготувати повний текст застережень, які стосуються концептуальних засад створення ЄЕП. А також доручив МЗС підготувати додаткові документи, які чіткіше окреслювали б позицію України. Прогнозуючи можливі дії Президента України, В’ячеслав Кириленко зазначив: «Думаю, що за станом на сьогодні на це відповіді не має ніхто. Але все-таки, враховуючи сумну українську практику, боюся, що в Ялті може бути підписано угоду і концепцію щодо створення ЄЕП саме в теперішньому вигляді, тобто без урахування жодних застережень уряду. І це буде удар по національним інтересам України. Якщо таке трапиться, то «Наша Україна» й інші патріотичні сили продовжуватимуть боротьбу у Верховній Раді та в Конституційному Суді».