Ранкове і денне засідання 10 вересня
Після відведеного регламентом часу для проголошення заяв сесія приступила до розгляду порядку денного. Народні депутати всебічно обговорили проект закону про затвердження загальнодержавної програми селекції у тваринництві на період до 2010 року. З доповіддю виступив Міністр аграрної політики Сергій Рижук. Співдоповідь зробив голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Терещук.
Доповідачі констатували, що ситуація у тваринництві дуже складна. Поголів’я худоби, наприклад, скоротилося у 2 рази, а виробництво тваринницької продукції — у 2,5 разу. Та якщо кормову базу, від якої багато в чому залежить розвиток тваринництва, поправити можна швидко, то племінна справа вимагає тривалого часу.
Народні депутати наголошували, що племінна справа у державі вкрай занедбали, хоча її база збереглася. Адже Україна ще недавно мала значні успіхи у виведенні нових порід тварин. Нині ще залишилися діяти 864 атестованих племінних господарств молочного напряму, 42 м’ясного, 532 господарства розводять племінних свиней. Все це може стати основою для певних досягнень у племінній роботі. З 22 програм, зауважив Сергій Рижук, які фінансуються з бюджету у сільському господарстві, селекція у тваринництві може стати найефективнішою.
Народні депутати також обговорили проект закону «Про загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу». З доповіддю виступив Міністр юстиції Олександр Лавринович, співдоповідь зробив голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк.
Входження до європейського політичного, економічного і правового простору, наголошували доповідачі, — один із пріоритетних напрямів зовнішньої політики України. Згідно з програмою — адаптація законодавства — це процес розроблення та прийняття нормативно-правових актів і створення умов для їх належного виконання з метою досягнення відповідності правової системи України правовій системі Європейського союзу.
Виконання програми здійснюватиметься поетапно. Перший етап розрахований на 2004—2007 роки, терміни виконання наступних етапів визначатимуться залежно від досягнутих результатів та економічної, політичної і соціальної ситуації, яка складатиметься в Україні, а також розвитку взаємовідносин України з Європейським союзом. На першому етапі адаптація здійснюватиметься у таких сферах: митне право; законодавство про компанії; банківське право; бухгалтерський облік компаній; податки; інтелектуальна власність; охорона праці; фінансові послуги; правила конкуренції; державні закупки; охорона здоров’я; охорона довкілля; захист прав споживачів; технічні правила і стандарти; енергетика; транспорт.
Сесія розглянула проект закону про внесення змін до Закону України «Про транзит вантажів». На сесії було розглянуто низку інших законодавчих актів.
Поповнилися лави позафракційних народних депутатів. Депутатську групу «Демократичні ініціативи» залишив Віктор Развадовський, а «Народний вибір» — Віктор Тополов.