Ще з дитинства ми знаємо про сім див світу, і з роками вони стають тільки принадливішими: навіть телевізійні версії подорожей захоплюють уяву. На жаль, більшості наших співвітчизників, як то й автору цих рядків, мабуть, ніколи так і не вдасться побувати в далеких заморських краях, щоб доторкнутися до безцінних надбань цивілізації. Втім, наша рідна земля також має багато пам’яток історії, культури та природи, які без натяжок можна віднести до див зовсім не містечкового масштабу. З огляду на це, ми з фоторепортером Валерієм Черкасом взяли на себе сміливість (щоправда, проконсультувавшися попередньо у фахівців) і визначили вісім найприкметніших місць Полтавщини. Тобто вісім полтавських див. А чому саме вісім? Щоб не повторюватися. Погляньте, що з того вийшло.

1. Більське городище. Визначна архітектурна пам’ятка VІІ—ІІІ ст. до нашої ери не лише України, а й Східної Європи, розташована по Ворсклі в Котелевському районі. Вражають розміри його території, висота валів, розташовані поруч величезні кургани Велика Могила, Скоробір. Вітчизняні, а також зарубіжні археологи пов’язують городище з древньою скіфською столицею Гелон, яку Геродот згадує у своїй «Історії греко-перських воєн». Із цікавими знахідками речей періоду скіфської доби, а також з битвою князя Вітовта з татарами 1399 р. пов’язаний курган Вітова Могила. Розкопки засвідчують, що наші пращури займалися землеробством і скотарством, мали мідноливарне та ковальське виробництво, вели торгівлю з античними державами.

2. Диканька. Знаменита на весь світ завдяки безсмертним творам Миколи Гоголя, неподалік, у селі Гоголеве, розташована його музей-садиба. Помітні три дуби, вік яких сягає до семисот років, під ними, за переказами, гетьман Іван Мазепа зустрічався зі своєю коханою Мотрею; родинна Миколаївська церква Кочубеїв — двокупольна, як Казанський собор у Санкт-Петербурзі (на жаль, не збереглися сам палац і паркова зона, які свого часу вважалися одними з найкращих в Європі ); бузковий гай; картинна галерея відомої художниці Марії Башкирцевої.

3. Мгарський Спасо-Преображенський монастир. Один з найдавніших у нашому краї, заснований 1624 року на правому березі Сули, поруч з Лубнами. Його виникнення і становлення тісно пов’язано з добою козаччини. З монастирем пов’язані такі відомі історичні постаті, як константинопольські патріархи Афанасій Пателарія та Серафим Анін (тут вони і поховані), київський митрополит Іосиф Нелюбович-Тукальський, син Богдана Хмельницького Юрій. Його засновник єпископ, а затим київський митрополит, Ісая Копинський тривалий час провадив антиуніатську діяльність, виступаючи проти насильницького покатоличення українського народу. Трагічні події відбувалися тут у період громадянської війни і комуністичного гоніння на релігію. Неподалік розташований інший пам’ятник, що стосується тих сумних часів, — Зажур-гора, де розміщений меморіал жертвам голодомору 33-го.

4. Пам’ятки Полтавської битви. Можна по різному оцінювати значення цієї баталії, для українського народу вона стала трагічною сторінкою, але історію не перепишеш. Безперечний і той факт, що саме битва зробила Полтаву відомим історичним містом. Комплекс пам’яток доволі чисельний і виконаний на високому художньому рівні, найвідоміші, власне, саме поле битви, братська могила загиблим воякам поруч із Сампсоніївською церквою, тут же музей битви, шведська могила, пам’ятник захисникам міста і його коменданту, царю Петру І... Кожен із цих обелісків по- своєму неповторний, оброслий легендами і переказами, і тим самим цікавий.

5. Кругла площа. Найцінніший елемент архітектурної спадщини Полтави. І сьогодні він лишається композиційним центром та символом міста. Це — найзначніший класицистичний ансамбль в Україні, унікальність якого ще й у тому, що тут вдалося синтезувати думки й проекти і визнаних грандів, і місцевих зодчих. Домінує в ансамблі монумент Слави. Кругла форма площі відповідає радіальному трасуванню вулиць, раніше в кінці кожної стояла культова споруда.

6. Полтавський краєзнавчий музей. Цей заклад культури привертає увагу всіх гостей міста, звісно ж своїми експонатами, які розповідають про історію нашого краю. Він вважається одним із найбагатших серед музеїв такого типу, має майже 200 тисяч експонатів. Водночас неабияку цінність являє собою і приміщення музею, споруджене за проектом відомого архітектора Василя Кричевського, він яскраво демонструє особливості українського архітектурного стилю початку ХХ ст. Музей розміщений в історичному центрі міста, поряд — пам’ятник Тарасові Шевченку роботи І. Кавалерідзе, садиба Котляревського, дзвіниця Успенського собору.

7. Садиба Закревських у селі Березова Рудка Пирятинського району. Вона цікава не лише як зразок багатого поміщицького маєтку ХVІІІ—ХІХ ст., а й як місце, пов’язане з життям і творчістю Тараса Шевченка. Він не раз бував тут, намалював портрети власників — Платона і Ганни Закревських. Цій жінці поет присвятив кілька своїх творів. У селі два чудові парки, краєзнавчий музей, родинний склеп Закревських у вигляді піраміди, а також місця, пов’язані з відомим поетом-піснярем Дмитром Луценком.

8. Опішне. Селище по праву називають столицею українського гончарства. Воно цікаве музеєм гончарства, гончарним ремеслом, яке не переводиться —в колегіумі мистецтв діток навчають творити з глини шедеври. Щороку тут проводяться міжнародні симпозіуми гончарства.

***

Звичайно, пам’ятних місць на Полтавщині дуже і дуже багато. Можна ще згадати Хрестовоздвиженський і Козельщинський Різдва Богородиці монастирі, садибу Муравйових-Апостолів у с. Хомутці Миргородського району, курорт Миргород, урочище Шумейкове в Лохвицькому районі, де восени 1941 року героїчно загинув штаб Південно-Західного фронту на чолі з командувачем — генералом Кирпоносом, Устимівський дендропарк у Глобинському районі, гору Пивиху на Дніпрі, Малоперещеписький скарб (та він знаходиться в Ермітажі)... Втім, усі бажаючі можуть їх побачити, бо до Полтави таки набагато ближче, ніж до єгипетських пірамід...

 

Полтавська область.