Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади нещодавно схвалив Кабінет Міністрів, а 9 квітня її розглянули й обговорили на черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Марно чекати змін, не докладаючи до цього зусиль. Вітчизняне місцеве самоврядування, хоча і має конституційне підґрунтя, відповідну законодавчу базу, спирається на ратифіковану Україною Європейську хартію, все-таки донині залишається таким собі стриноженим конем, невикористана сила якого істотно гальмує розвиток громад, окремих територій і країни загалом. Вивільнити енергію творення покликана довгоочікувана реформа, в якій не лише влада, політикум, а й суспільство вбачають шлях до подолання негараздів, котрі обсіли Україну, немов лихі діти.

Презентував важливий документ віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який означив коло завдань концепції, з-поміж яких створення і підтримка повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних і доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, задоволення потреб громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад. 

Підсумки обговорення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади підбив голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія. За його словами, комітет підтримуватиме урядову позицію щодо необхідності прискорити підготовку належної законодавчої бази для початку реформування, зокрема, ухвалити відповідні законопроекти, внести зміни до чинних законів, Податкового та Бюджетного кодексів і Конституції України.

І хоча час, визначений для реформи, справді є не найсприятливішим, завважив Д. Жванія, відступати вже нікуди: «Нам весь світ каже — змінюйте Конституцію, проводьте реформу!».