96-річний Іван Федорович Шульгін із Корця, що на Рівненщині, пройшов Велику Вітчизняну війну від першого дня. Поранений був напередодні Дня Перемоги.
Іван Федорович родом із Орловщини. До війни працював трактористом у Ташкентській області. Звідти був призваний до армії. Військову службу проходив на заході України — у Львівській області. Коли почалась війна з Німеччиною, їхній підрозділ проходив вишкіл у літніх таборах.
— Була передранішня пора, коли над табором з’явився німецький літак і почав скидати на нас бомби, — пригадує
І. Ф. Шульгін. — З того пекла мало хто вийшов живим.
Коли по-новому із залишених бійців стали формувати підрозділи, рядового Івана Шульгіна призначили до іншої частини. Як колишній механізатор, він мав бути танкістом. Але танків із тилу ніхто не дочекався. Відступаючи, його підрозділ дійшов аж до Білої Церкви і зайняв оборону. В тому бою Шульгін був тяжко поранений і потрапив у полон. Одного разу, коли фашисти гнали бранців на каторжні роботи, йому і ще трьом його товаришам вдалося втекти.
— До своїх було не добратися, а партизанські загони щойно створювались, — згадує Іван Федорович. — Вирішили перечекати і під виглядом селян наймалися в селах на різні роботи, щоб вижити. Та місцеві німецькі прислужники їх видали — і хлопці знову опинились за колючим дротом. І знову були втечі, поки не вдалось перейти лінію фронту і стати бійцем сотої стрілецької дивізії.
Грамотного і сміливого юнака одразу направили у полкову розвідку.
— Скільки цінних «язиків» взяли, тепер і не пригадати, — каже ветеран. — Так я дійшов до Праги. Напередодні Дня Перемоги 1945-го був поранений і відправлений до Львівського військового госпіталю.
За героїзм, проявлений у роки Другої Світової війни, Іван Федорович Шульгін нагороджений орденом «Червоної зірки», орденом Слави ІІІ ступеня, двома орденами Вітчизняної війни і медалями «За відвагу».
Уже в мирний час до бойових нагород Івана Шульгіна додалися й трудові. Цього разу за звитяжну працю у сільськогосподарському виробництві. До сільгоспартілі імені Т. Г. Шевченка в селі Друхова колишнього Соснівського району, який після 1951 року очолював Іван Федорович, переймати досвід приїжджали аграрії зі всієї Рівненської області. Тоді ордена Леніна удостоївся і голова правління І. Шульгін.

Гоща
Рівненської області.

На знімку: І. Ф. Шульгін.

Фото із сімейного архіву І. Шульгіна.