Футбол. Євро-2004. Відбірковий цикл. ГРУПА 1. Франція—Кіпр. 5:0. Словенія—Ізраїль. 3:1. Франція —18 очок, Словенія — 13, Ізраїль — 8, Кіпр — 7, Мальта — 0.

ГРУПА 2. Боснія—Норвегія. 1:0. Румунія—Люксембург. 4:0. Данія, Румунія — по 13, Норвегія — 11, Боснія — 9, Люксембург — 0.
ГРУПА 3. Нідерланди—Австрія. 3:1. Білорусь—Чехія. 1:3. Чехія, Нідерланди — по 16, Австрія — 9, Білорусь, Молдова — по 3.
ГРУПА 4. Латвія—Польща. 0:2. Швеція—Сан-Марино. 5:0. Швеція — 14, Угорщина — 11, Польща, Латвія —по 10, Сан-Марино — 0.
ГРУПА 5. Шотландія—Фарери. 3:1. Ісландія—Німеччина. 0:0. Ісландія — 13, Німеччина — 12, Шотландія — 11, Литва — 7, Фарери — 1.
ГРУПА 7. Ліхтенштейн—Туреччина. 0:3. Македонія—Англія. 1:2, Туреччина — 18, Англія — 16, Словаччина — 6, Македонія — 5, Ліхтенштейн — 1.
ГРУПА 8. Болгарія—Естонія. 2:0. Андорра—Хорватія. 0:3. Болгарія — 14, Хорватія — 13, Бельгія — 10, Естонія — 8, Андорра — 0.
ГРУПА 9. Італія—Уельс. 4:0. Азербайджан—Фінляндія. 1:2. Італія — 13, Уельс — 12, Фінляндія — 9, Сербія і Чорногорія — 8, Азербайджан — 4.
ГРУПА 10. Ірландія—Росія. 1:1. Грузія—Албанія. 3:0. Швейцарія — 12, Ірландія — 11, Росія — 8, Грузія —7, Албанія — 5.
ГРУПА 6. Вірменія—Греція. 0:1. Врізас, 36. Після цієї зустрічі керівництво федерації футболу Вірменії зробило офіційну заяву, що грецька сторона пропонувала їм мільйон доларів за «здачу» матчу. ФФВ готує відповідні матеріали і рапорт, котрі має намір відправити до УЄФА. Але нам, погодьтеся, від цього поки що не легше.
Україна—Північна Ірландія. 0:0.
Україна: Шовковський, Лужний, Федоров, Тимощук, Несмачний, Горшков, Ребров (Мелащенко, 72), Гусін (Гусєв, 17), Зубов, Воронін, Ворообей.
Північна Ірландія: Тейлор, Бейрд, Кеннеді, А. Гьюз, Маккартні, Гріффін, Гіллеспі, Джонсон, Гейлі (Сміт, 62), Догерті (Малрін, 67), М. Гьюз (Джонс, 81).
Попереджено: М. Гьюза, 37, Догерті, 47, Гріффіна, 90+1.
Арбітр — Волфганг Старк (Німеччина).
6 вересня. Донецьк. ЦС «Шахтар». 25 000 глядачів.
Либонь, не варто казати про ціну донецького матчу для української команди. Однак омріяної перемоги ми не здобули. А нічия робить примарними наші претензії на друге місце. На жаль, через травму не вийшов на поле шахтарського стадіону Андрій Шевченко, який зміг би об’єднати всі наші наявні сили. Адже він — гравець, здатний вирішити долю матчу навіть самотужки.
Наші тренери і гравці, безумовно, знали, що гості — відомі майстри руйнівної гри. Але одна справа відати, інша — щось вдіяти. Хоч як це прикро, нам не вдалося винайти формулу «вибухівки», за допомогою якої можна було б висадити в повітря північноірландську «фортецю».
Хоча в цілому команда Леоніда Буряка показала досить пристойний футбол (особливо у другому таймі). Адже гострих моментів господарі створили чимало.
Утім, перші хвилини поєдинку не принесли задоволення прихильникам збірної України. Вона діяла повільно і незлагоджено. Здавалося, що Зубов, Воронін, Ребров і Воробей — наша атакуюча група — «розмовляли» різними мовами, ніби зустрілися вперше. А опоненти, як ми вже згадували, на своїй половині звели суперцементні заслони і дбали лише про оборону.
На 17-й хвилині для української команди сталася перша неприємність: травми зазнав досвідчений і дуже потрібний Андрій Гусін. Дещо незрозумілим була його заміна на Олега Гусєва. Річ у тім, що на полі вже був півоборонець такого само амплуа, як і молодий киянин, — Геннадій Зубов.
Перший голевий момент наша команда створила лише на 27-й хвилині, коли Зубов несподівано пробив з лівого кута карного майданчика. Тейлор не втримав м’яча, але Гусєв на якусь мить не встиг на добивання. Тиск України став помітним. Однак бракувало точних останніх передач і влучних завершальних ударів.
На 43-й хвилині українцям удалася швидка контратака. Ребров націленою передачею вивів Вороб’я сам на сам. Та боковий арбітр зафіксував досить сумнівний офсайд.
Але найближче до бажаного ми були за хвилину до завершення першого тайму, коли Воронін зі смаком приклався до м’яча, пробивши метрів з двадцяти і влучив у... штангу!
У другій половині поєдинку збірна України, либонь, отримавши серйозні настанови, кинулася в бій на високих швидкостях. Діяли осмисленіше, а кожну атаку намагалася завершити ударом. Але, на жаль, вони були або неточні, або слабкі.
Певною мірою гру нашої команди посилила поява в її лавах Олександра Мелащенка. Він завдав чимало клопоту обороні суперника. Однак і йому не пощастило виконати рятівну місію. Та й що можна вимагати від футболіста, який не має місця в основному складі свого клубу?
А в останні хвилини господарі перейшли на навалу, котра, як правило, успіху не приносить.
Семмі Макілрой, наставник гостей:
— У нас багато новачків, котрі сьогодні мали серйозну перевірку. Я задоволений навіть більше, ніж після нічиєї в Іспанії. З такою молодою командою ми, либонь, зможемо вирішувати серйозніші завдання вже найближчим часом.
Леонід Буряк, тренер української збірної:
— Я дуже розчарований. Ми так сильно хотіли перемогти, але не змогли зробити цього. Наші шанси на успішну кваліфікацію мінімальні, однак поки є якась надія, треба боротися. До поєдинку в Іспанії, можливо, одужає Шевченко. Практично протягом усього відбіркового циклу ми повинні були боротися не тільки із суперником, але і з травмами, не провівши жодного матчу в оптимальному складі.
— Однак залишається мізерний шанс врятувати становище — треба переграти Іспанію. Як збираєтеся це зробити?
— Сьогодні ми віддали багато фізичних сил, виснажилися емоційно. Отож треба за короткий час спробувати відновитися. Ті, хто перебуває сьогодні в таборі збірної, плюс Шевченко, який, сподіваюся, приєднається до нас, полетять до Іспанії. Там і подумаємо, як зіграти з тамтешньою збірною. До речі, товариський матч Португалія—Іспанія спостерігав наш розвідник Олег Кузнецов.
А тим часом збірна Іспанії на полі суперника розгромила господарів Євро-2004 — португальців — 3:0 (Етчеберрія, 12, Гоакін, 63, Трістан, 75).
Напередодні молодіжна збірна України на донецькому стадіоні «Локомотив» перемогла північноірландських однолітків — 1:0 (відзначився Даниловський, 82).
Господарі виступали в такому складі: Руденко, Стоян, Годін, Яценко (Даниловський, 46), Комарницький, Ротань (Смалько, 89), Кабанов (Воробей, 62), Пучков, Гуменюк, Бідненко, Балабанов.
Наша «молодіжка» зберігає шанси на путівку до Євро-2004 і може навіть фінішувати першою. Утім, не все тепер залежить від підопічних Павла Яковенка. Їм треба виграти сьогодні в іспанців та сподіватися, що у жовтні греки та іспанці не виграють у Північної Ірландії та Вірменії відповідно.
А поки що вірмени вже зробили сюрприз, зіграли — 0:0 удома з греками. Турнірне становище у нашій групі таке: Іспанія — 13 очок (6 матчів), Греція — 12 (7), Україна — 11(7), Вірменія — 5 (6), Північна Ірландія — 1 (6).