Кабінет Міністрів України на своєму засіданні в суботу розглянув проект державного бюджету на наступний рік. Однак, як повідомив Прем’єр-міністр Віктор Янукович, головний фінансовий документ країни розроблено на старій податковій базі, яка потребує докорінних змін.

Імовірно, саме тому наступного року очікується, що до державної казни надійде трохи більш як 58 мільярдів гривень, тоді як витрати становитимуть майже 60 мільярдів. Дефіцит державного бюджету — понад 2,3 мільярда гривень.

Проте попри шестивідсоткове зростання доходів державної казни уряд планує збільшити фінансування соціальної сфери, зокрема, витрати на охорону здоров’я та освіту — на десять відсотків.

Водночас Міністерство соціальної політики та праці просить віднайти 2,7 мільярда гривень для перерахунку трудових пенсій. Адже відповідно до Закону «Про загальнобов’язкове пенсійне страхування» буде проведено перерахунок пенсій з урахуванням стажу роботи і розміру внесків. Отож, за словами міністра Михайла Папієва, для виконання законодавчих вимог у наступному році потрібно майже п’ять мільярдів гривень.

Ще 150 мільйонів повноцінних українських грошей уряду потрібно відшукати для проведення президентських виборів. Як зауважив Віктор Янукович, ці витрати прогнозують на рівні 1999 року.

Власне, саме тому під час обговорення вносили чимало пропозицій, реалізація яких дасть змогу збільшити доходну частину державного бюджету наступного року. А Кабінет Міністрів дійшов висновку, що державний кошторис-2004 потребує доопрацювання. Водночас глава уряду Віктор Янукович висловив сподівання, що головний фінансовий документ країни буде прийнято вчасно. Спільними зусиллями Кабінету Міністрів і Верховної Ради.