Минулого тижня у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до Конституції країни. Під документом поставили підписи 233 народних депутати, повідомляють інформаційні агентства.
Депутати, які підписалися під законопроектом, пропонують внести його до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради, направити до Конституційного Суду для одержання висновку стосовно його відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції.
«Враховуючи необхідність якнайшвидшого розв’язання цього питання, що має загальнодержавне значення, звернутися до Конституційного Суду України з пропозицією розглянути це подання як невідкладне», — зазначається в документі.
Раніше до Верховної Ради вносилися парламентський та президентський варіанти змін до Основного Закону, які й були направлені до Конституційного Суду. Президент України в серпні заявив про намір відкликати свій варіант. У вересні Голова ВР Володимир Литвин повернув Президенту його законопроект. Останнім часом велися консультації про узгоджений третій проект змін до Конституції між адміністрацією Президента та представниками деяких опозиційних сил — Компартії та Соцпартії. В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» лідер СПУ Олександр Мороз заявив, що його підпису під цим законопроектом немає і що він не ознайомлений з текстом зареєстрованого в парламенті документа, проте не виключає, що йдеться про узгоджений документ, який буде підтриманий частиною фракції Компартії.
Отже, нині в Конститутційному Суді знову перебуватимуть два законопроекти про політреформу.
Головна проблема, що обговорювалася представниками політичних сил, залишається та сама — норма Конституції про повноваження Президента та механізм його обрання.