60  років тому поклали своє життя на олтар Перемоги воїни шостої Гвардійської Рівненської ордена Леніна Червонопрапорної ордена Суворова стрілкової дивізії, визволяючи від гітлерівського ярма місто Шостку на Сумщині. У міському парку на братській могилі золотом викарбувано імена 259 полеглих гвардійців. Найстаршому тоді було 43 роки, наймолодшому — неповних 14.

Сивочолих ветеранів-визволителів, які приїхали на День міста, тисячі шосткинців вітали трояндами і духмяними яблуками. І, як тоді, перед бойовим прапором шостої Гвардійської, посіченим кулями, який майорів у День Перемоги над визволеною Прагою і був доставлений до Шостки з Центрального Музею ЗС Росії, так і тепер преклонили коліна колишні гвардійці — кияни Микола Орлов і Семен Островський, Михайло Гущин з Удмуртії, москвич Анатолій Арсеньєв, туляк Віталій Алексєєв.

— Для нас найбільша нагорода — бачити прекрасне місто з сучасними архітектурними ансамблями і відчувати вашу синівську вдячність, — сказав ветеран, полковник у відставці Микола Орлов у своєму виступі на урочистому мітингу з нагоди 60-ї річниці визволення Шостки. — Не був даремним подвиг ваших земляків і моїх побратимів, здійснений у важкий час німецької навали.

Мешканцям Шостки справді є чим пишатися. До Дня визволення вперше за останні сім років тут здано в експлуатацію житловий будинок для ветеранів і учасників усіх воєн, реконструйовано центральну міську лікарню, відкрито філії п’яти провідних столичних і обласних університетів, а також Центр естетичного виховання.

— Позитивні зрушення у соціальному і культурному житті шосткинців стали можливі завдяки поступовому виходу з економічної кризи наших промислових підприємств, — сказав міський голова Микола Нога. —У чотири рази наростив обсяги виробництва завод «Імпульс», що виготовляє елементи боєприпасів усіх видів і піротехнічні засоби. За межі країни полинула слава торгової марки «Білі береги» колективу ВАТ «Шосткинський міськмолокозавод», який випускає понад 100 найменувань продукції. Дедалі успішніше конкурують на ринку пивзавод «Сіверія» та м’ясокомбінат ВАТ «Полісся». Як зазначив М. Нога, поштовхом до відродження економіки стало запровадження спеціального режиму інвестиційної діяльності з ініціативи голови Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня і підтримане Президентом України.

Смакували шосткинці солдатською кашею, пили наркомівські сто грамів. Мешканців міста і ветеранів-гвардійців привітали делегації з міст-побратимів: білоруського Жодіна, російського Желєзногорська, болгарського Оряхова, а також Ансамбль пісні і танцю Державної прикордонної служби України.

Сумська область.