Створювану нову інформаційну систему стосовно наркотиків та їх незаконного обігу, що, зокрема, передбачено програмою «Білорусь, Україна та Молдова проти наркотиків» (БУМАД), фінансує Європейський союз і реалізовує Програма розвитку ООН.
— Намагаючись з’ясувати кількість споживачів наркотичних засобів, спершу почув цифру 220 тисяч, ще одне відомство повідомило — 720 тисяч, а за розрахунками третьої інстанції, — один мільйон, — сказав у столичному представництві ООН експерт з питань інформаційної системи щодо наркотиків та залучення громади до протидії незаконному їх обігу Пол Кук, котрий два тижні перебував в Україні.
На його думку, введення такої інформаційної системи допоможе нашому урядові отримати порівняльну інформацію від міністерств та відомств, задіяних у боротьбі з нелегальним постачанням та вживанням зілля.
Зокрема, одне із завдань програми БУМАД — надати підтримку державним органам у розробці ефективних механізмів збирання та аналізу даних. Відтак, стати партнерами погодилися МВС України, СБУ, Державний комітет у справах охорони держкордону України, Державна митна служба.
Начальник Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України генерал-майор міліції Григорій Штанько констатував, що недостатньо уваги приділяється профілактичній роботі, оскільки основні зусилля спрямовані на розкриття наркозлочинів. Нині відомство бере курс на запровадження проекту БУМАД, що дасть змогу проводити попереджувальні заходи, враховуючи досвід Євросоюзу і ООН.
Один з таких проектів найперше реалізовуватиметься в морських портах Одеси та Іллічівська, які вважаються основними воротами ввезення наркотиків у країну.
Програма розрахована на п’ять років. Як запевнив експерт Пол Кук, завдяки комплексному підходу за цей час зможемо, якщо не покласти край торгівлі наркотиками, то хоча б створити певну стратегію, що наблизить до ситуації, коли країна зможе контролювати їх розповсюдження.