1914  року герцогу Альберту І було вже під 60. Проте до байдужості жінок він не звик. Кого ж не заінтригує знайомство з першою особою Монако?! Проте ця таємнича пані, здавалося, нітрохи не зважала на герцога. Щовечора вона приходила до казино в Монте-Карло (співвласником якого був і Альберт І), робила великі ставки і майже завжди вигравала. Але виграші ніби її геть не втішали...
Побачення, подарунки, квіти... Ще трохи — і, здавалося, серце «німецької князівни» Софії буде завойовано. Але тут сталася прикра пригода. Якось повернувшись додому, герцог побачив, що його сейф зламано, а всі гроші і коштовності зникли. Альберт І поспішив поділитися горем з коханою, та з’ясувалося: Софія зникла. І, схоже, у тому самому напрямку, що й гроші. Розгніваний герцог розіслав у сусідні країни телеграми з прикметами «князівни». Проте час минав, а на телеграми ніхто не відгукувався. І тоді Альберт І запросив до себе в палац керівників поліцейських служб... Так виник Інтерпол.
Можливо, це тільки історичний анекдот, але Перший світовий конгрес поліцейських відбувся саме в Монако. Хоча насправді днем народження цієї організації вважають 7 вересня 1923 року, коли на Другому міжнародному конгресі представників правоохоронних служб було вирішено створити Міжнародну комісію кримінальної поліції. З 1956 року організацію почали називати Інтерполом. Нині до неї приєдналася 181 держава (з 1992 року і Україна).
Головне завдання організації — забезпечити співпрацю кримінальних поліцій різних країн і спільними зусиллями боротися з міжнародною злочинністю. Нинішні співробітники Інтерполу — це звичайні чиновники, основне знаряддя праці яких — комп’ютер. На центральному сайті організації, а також на сайтах її представництв можна знайти інформацію про розшукуваних злочинців, про зниклих безвісти, про викрадені автомобілі, історичні цінності тощо. При цьому Інтерпол не втручається у політичні, військові, релігійні та расові питання.
А про ефективність цієї структури свідчить хоча б такий факт. Тільки Національним центральним бюро Інтерполу в Україні за час його існування було виявлено 4 тисячі злочинців, яких розшукували вітчизняні та зарубіжні правоохоронні органи. Знайдено майже 6 тисяч автомобілів, викрадених в Україні, екстрадовано більш як 300 осіб, котрих підозрюють у скоєнні злочинів в інших державах. Крім того, встановлено долю майже тисячі зниклих безвісти...
А розпочалося ж усе з пошуків жінки...