Нещодавно в Москві вийшла книга «Украинский вопрос в России (конец XІX — начало XX века)». Автор — науковий співробітник Інституту слов’янознавства Російської академії наук Ірина Міхутіна присвятила своє дослідження майже нерозробленій в російській історіографії темі становлення й розвитку українського ідейно-політичного руху в XІX — на початку XX ст.

У книзі дано характеристику тогочасній українській партійній структурі, показано її схожість і розбіжності у стосунках із загальноросійськими партіями; ролі багатьох видатних представників української інтелігенції.

Автор зазначає, що «дослідження виконане для відтворення історичного тла, потрібного для розуміння національно-політичних та культурних процесів в Україні в революційних подіях 1917 року, в період громадянської війни, у радянський і пострадянський час».

Водночас сам український рух того періоду подається як штучно створений, і тому він майже позбавлений потрібної за тих умов підтримки народу, який, у свою чергу, «не бачив необхідності реалізації її (етнічної самосвідомості) в політико-державних формах, не відчуваючи ворожнечі до спорідненого слов’янського етносу великоросів і залишаючись лояльними громадянами Російської держави».

Незважаючи на такий доволі однобокий підхід, книга є одним із кроків на шляху вивчення історії України у російській історичній науці.

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії «Українці Росії», Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві.