Економічний націоналізм мусить лежати в основі діяльності Українського союзу промисловців та підприємців. Таку тезу висунув у своїй доповіді президент УСПП Анатолій Кінах на X з’їзді цієї громадської організації, який відбувся 4 вересня у Києві. На його думку, цими принципами має керуватися і державна влада. Тим більше нині, коли стоїть питання про вступ нашої держави до Світової організації торгівлі. А тому, переконаний президент УСПП, слід реформувати систему влади в Україні, щоб та відповідала викликам часу. Анатолій Кінах вважає небезпечним процесом затягування реформи, її імітацію, яка завершується черговим перерозподілом владних крісел.
Тим більше, що водночас зволікається модернізація податкової системи, яка поки що не стимулює вітчизняного товаровиробника. Особливо чимало нарікань у промисловців на ідеологію та механізм стягування податку на додану вартість. Не сприяє подальшому зростанню виробництва і чинна система соціального забезпечення, особливо стосовно навантаження для роботодавців на фонд оплати праці.
На з’їзді пролунало чимало слушних пропозицій щодо протекціоністської політики гілок влади для вітчизняного товаровиробника. Передусім у сфері взаємодії промисловості та фінансового сектору, лібералізації валютного законодавства.
Щоб добитися необхідних змін, президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах запропонував створити у парламенті міжфракційне об’єднання промисловців та підприємців, яке могло б ініціювати зміни до чинного законодавства. Зокрема, щодо захисту суб’єктів українського ринку, необоротності процесів приватизації. На думку делегатів з’їзду, не можна залишати поза увагою жодного випадку неправомірного тиску на суб’єктів підприємницької діяльності. Промисловці та підприємці прагнуть започаткувати конструктивний діалог з урядом країни для вирішення багатьох гострих моментів та виконання вимог законодавства.
Водночас на з’їзді ухвалено рішення про прийняття колективним членом УСПП Федерації роботодавців України. У свою чергу, рішення про вступ до Українського союзу промисловців та підприємців ухвалив другий позачерговий з’їзд Федерації, який пройшов того самого дня.
Президентом УСПП знову обрано Анатолія Кінаха.
У роботі з’їзду взяв участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій Васильєв.