На цьому тижні в Будапешті проходить четвертий раунд переговорів щодо введення Угорщиною з 1 листопада візового режиму з Україною. Про це повідомив журналістам Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Янош Тот на прес-конференції, присвяченій підготовці і проведенню з 23 по 27 вересня в Києві національної виставки «Угорщина-2003». Посол не став удаватися в подробиці нинішнього етапу переговорів, відповівши «ГУ», що ще рано робити остаточні висновки про те, яку форму візового режиму буде обрано сторонами. За нашою інформацією, Угорщина навряд чи погодиться піти шляхом «польського варіанта», хоча і визнає його як один з можливих.
У зв’язку зі швидким уведенням віз і майбутньою виставкою, що свідчить про зацікавленість 60 угорських компаній і зовнішньоторговельних організацій у співробітництві і розвитку кооперації з Україною, «ГУ» поцікавився прогнозами розвитку економічних відносин між нашими країнами. «Український ринок — один із пріоритетних для Угорщини, — зазначив глава комерційного відділу Посольства Іштван Палашті. — 80 відсотків товарообігу Угорщини припадає на країни ЄС, решта 20 відсотків — це східні ринки, і Україна тут є пріоритетом». Мета нинішньої виставки — максимальне розширення торгових контактів. Тому угорська держава здійснює фінансову підтримку в її проведенні. «Я не боюся того, що введення віз негативно впливатиме на розвиток економічних відносин, — наголосив, у свою чергу, посол Угорщини, зазначивши, що на 90 відсотків економіка Угорщини вже давно живе за законами ЄС, а товарообіг з Україною з кожним роком збільшується. У першому півріччі нинішнього року він становить 527,3 млн. дол., у той час як торік — 733,5 млн. дол., а в 2001-му — 504,5 млн. доларів. Угорці впевнені, що нині удасться досягти мільярда доларів товарообігу.
Аташе із зовнішньоекономічних питань Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Берталан Сентпетері також упевнений, що падіння товарообігу у зв’язку з уведенням віз не буде. Тим часом, на його думку, серйозних труднощів зазнає нелегальний і напівлегальний бізнес, якому доведеться або залишити ринок, або вийти з тіні. Зазначу, що Закарпатська область відіграє особливу роль у розвитку україно-угорських економічних відносин, адже на неї припадає 25 відсотків від загальної цифри товарообігу. Крім того, саме там угорці охочіше вкладають свої капітали, створюючи нові робочі місця. «Закарпаття — міст між східним ринком і ринком ЄС» , — наголосив пан Сентпетері.
Майбутня виставка, на думку її організаторів, зайвий раз підтверджує, що Угорщина — надійний партнер України, і «це не гасло, а реальність». Придбання ж з 1 травня наступного року в особі Угорщини сусіда-члена ЄС, на думку угорців, не що інше, як розширення можливостей співробітництва.