Саме так назвали жителі Придністров’я відкриття у декількох школах перших класів з українською мовою навчання. У цій невизнаній республіці з майже 700-тисячним населенням є три офіційні: молдавська, російська та українська. Звичайно, 300 тисяч українців мають право на освіту рідною мовою. Тому Союз українців Придністров’я за підтримки місцевої влади та України відкрив цього року гімназію в Бендерах та два перші класи в Кам’янці й Окниці Кам’янського району. Тепер ще 130 дітей здобуватимуть початкову і середню освіту рідною мовою.

А про яку відновлену справедливість ідеться? Річ у тім, що відкрилися класи в російських школах, які в 20—30-х роках минулого століття були цілком українськими. Нині в Кам’янському районі з 16 шкіл —дві молдавські, стільки само російсько-молдавських, а решта — російські. Лише після розвалу СРСР у деяких з них учні отримали право на вибір як додаткову вивчати молдавську або українську мови. І це в районі, де половина сіл українські. Як розповів голова Союзу українців Придністров’я та депутат Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки Володимир Боднар, коли активісти намагалися відкрити українські класи на початку 90-х, то зіткнулися з певним нерозумінням і місцевої влади, і батьків. Мовляв, кому це потрібно? Сьогодні ситуація краща: наша мова як предмет вивчається у багатьох школах республіки, є також український ліцей у Тирасполі. Та лише три відсотки українців мають змогу здобувати середню освіту рідною мовою і тільки 0,5 відсотка — вищу.
Останнім часом допомагає вирішити цю проблему Україна, надаючи можливість випускникам з Придністров’я безплатно навчатися у вузах. «Нині 300 наших студентів уже здобувають вищу освіту в Україні, — розповідає Володимир Боднар. — Але це не вирішить проблеми. Треба, щоб у Придністров’ї було створено повний освітянський цикл (від дитячого садка до вищого навчального закладу) для всіх, хто бажає навчатися українською. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб ще до кінця цього року або в крайньому разі наступного відкрити український університет... Хочу подякувати Українській всесвітній координаційній раді та товариству «Україна—Світ», які допомагають нам налагодити прямі зв’язки між нашими та столичними школами, передають підручники та методичну літературу».
1 вересня 2003 року запам’ятається жителям Бендер і Кам’янського району ще й тим, що на відкриття гімназії та українських класів завітали почесні гості з України: народний депутат України Петро Порошенко, голова Державного комітету у справах національностей та міграції Геннадій Москаль, делегація Української всесвітньої координаційної ради та інші. Петро Порошенко передав вітання від голови блоку «Наша Україна» Віктора Ющенка та подарував гімназистам комп’ютерний клас. Багато подарунків отримали і першокласники Кам’янки та Окниці. «Для вчителів і батьків відкриття українських класів є справжнім святом, — з хвилюванням каже Ніна Осмолькевич. — Я навчалася в цій школі, пам’ятаю її як українську. Це було з 1923-го по 1940 рік. Уже коли викладала в ній, вона була російська. Яке це щастя, що діти тут знову навчатимуться українською.» І якщо в кам’янській середній школі № 2, крім українського, є ще й російські перші класи, то в Окницькій неповній середній цього року лише один перший — український. Місцеві жителі дуже цим задоволені. Кажуть, нарешті буде по-людськи. Адже діти на вулиці і вдома розмовляють українською, а в школі їх змушують вчитися російською. До речі, коли першокласники на урочистій лінійці читали віршики двома мовами, відчувалося, що їхня рідна — українська.
Світлана ОСТАПА, прес-секретар Української всесвітньої координаційної ради.