«Будівельники можуть подвоїти свої виробничі потужності за рахунок активізації будівництва житла у регіонах», — сказав на урочистостях з нагоди початку будівництва нового мікрорайону Поділля у Вінниці заступник Голови ВР Олександр Зінченко.

Ухвалений парламентом Закон «Про проведення експерименту в житловому будівництві на базі холдингової компанії «Київміськбуд» дає можливість пришвидшити розв’язання болючої житлової проблеми. Проте поки що лише в деяких регіонах пішли на співпрацю з холдингом, зокрема, у Дніпропетровську, Полтаві, Чернівцях. У багатьох містах, хоч як прикро, житла будують мало або баштові крани взагалі простоюють. На противагу їм міська влада Вінниці подає приклад тісної співпраці з холдингом. З’ясувалося, що навіть в аграрному регіоні, де рівень зарплати значно нижчий за середньодержавний показник, можна споруджувати житло із залученням коштів населення.

За підтримки киян у місті над Бугом протягом одного року введено в експлуатацію 144-квартирний будинок. Нині зводять ще дві багатоповерхівки на 207 і 112 квартир. На черзі будівництво цілого мікрорайону на три тисячі квартир загальною площею 210 тисяч квадратних метрів.

Президент холдингу Герой України Володимир Поляченко, який також брав участь в урочистостях, зауважив, що співпраця з вінничанами розвіяла сумніви скептиків про те, що за межі столиці експеримент ніколи не вийде. «Ми можемо працювати в будь-якому регіоні, — додав Поляченко, — де є зацікавленість місцевої влади, будівельна організація і банківська установа».

За словами міського голови Вінниці Олександра Домбровського, на спорудженні нового мікрорайону працюватиме майже три тисячі вінницьких будівельників. Вони використовуватимуть будівельні матеріали місцевого виробництва. Податкові відрахування залишаються у місцевому бюджеті. Експеримент дає можливість відродити нашу будівельну галузь, повернути додому тих спеціалістів-будівельників, котрі у пошуках заробітків подалися до інших країн. Середня зарплата у будівельників БМУ-3, а саме ця організація співпрацює з киянами, становить 600—700 гривень.

А вже з осені нинішнього року вінничани зможуть отримувати кредити на придбання квартир у відділенні банку «Аркада». Його відкриття у Вінниці заплановано на жовтень—листопад.

Заступник глави парламенту Олександр Зінченко зустрівся також зі студентами інженерно-будівельного факультету Вінницького національного технічного університету. Останнім часом наша держава, наголосив О. Зінченко, почала швидко розвиватися у будівельній галузі. Передусім це спорудження двох європейських автомобільних трас Одеса—Київ та Ужгород—Київ. Двох швидкісних залізниць, що ведуть зі столиці до Харкова і Дніпропетровська. Створюються нові літаки, а ракета «Зеніт» — єдина у світі, здатна вивести на орбіту супутник вагою п’ять тонн.

«Якби у нас було менше політики, а більше конкретних справ, давно жили б краще, — переконаний Олександр Зінченко. — Від нас чекають не дискусій, навіть якщо мова йде про конституційний проект реформ, а конкретики».

Адже суть конституційної реформи зводиться до одного: наведення надійного містка між владою і народом, наголосив гість.

 

Вінниця.