На старті чергової політичної осені Генпрокуратура через ЗМІ активно поширює інформацію про подання Генпрокурора до ВР для отримання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Юлії Тимошенко —лідера однойменної опозиційної фракції. Ще й наполегливо наголошує, що це не пов’язано з політикою, мовляв, вбачайте чистий кримінал.
Судячи з останньої прес-конференції у Генпрокуратурі, підстави в цього відомства повернутися до «справи Тимошенко» більш ніж серйозні. За словами першого заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ А. Хочунського, «впродовж 1996 року Ю. Тимошенко перерахувала з рахунків належної їй компанії «Somollі Enterprіses Lіmіted» у кіпрському банку 86 млн.880 тис. USD на особисті кодовані рахунки П. Лазаренка через офшорні компанії і кодовий рахунок його помічника Петра Кириченка в польських і швейцарських банках».
Це коли мати на увазі «чистий кримінал» з огляду на його підтвердження чи спростування у ході досудового і судового слідства. А політики звертають увагу на дату: інкриміноване Ю. Тимошенко «хабародавство» сталося майже вісім років тому — 1996-го. Якщо не «політична доцільність» або не «прокурорська куряча сліпота», то що інше заважало прокуратурі провести паралелі між Лазаренком і Тимошенко задовго до нинішніх політичних баталій? Нагадаю, справу за фактами злочинної діяльності П. Лазаренка було порушено багато років тому, ще за часів керівництва Генпрокуратурою О. Литвака.
От коли (тоді ще Лазаренко був в Україні!) ми оцінили б професійну і громадсько-політичну активність слідчих ГПУ, які нині начебто готові вдатися до... страйку заради продовження слідства у цій справі і навіть через ЗМІ закликають пані Тимошенко з’явитися на допит до ГПУ — на 10.00 у кабінет № 412.
А якщо вже працівники такого позаполітичного (де-юре) відомства, як Генпрокуратура, погрожують вдатися до публічно-ефектних заходів на зразок страйку і таким чином апелюють до громадсько-політичної свідомості мас, то як не чекати у цій кримінальній справі політики від... політиків? Маю на увазі парламент загалом і профільний парламентський Комітет з питань Регламенту і депутатської етики, від якого прокуратура чекає принципового «чисто кримінального» рішення стосовно позбавлення Ю. Тимошенко депутатського імунітету.
У відповідь Регламентний комітет ВР створив робочу групу, яка вивчить чинність і обгрунтованість подання Генпрокуратури стосовно народного депутата Ю. Тимошенко та ще двох парламентаріїв О. Турчинова та С. Хмари, яким інкримінують порушення спокою в Лук’янівському СІЗО. До речі, в тому, що обидва депутати — члени опозиційної фракції Ю. Тимошенко, нам також пропонують «не вбачати політики».