У зв’язку з нагнітанням політичного протистояння довкола організації управління столицею України м. Києвом, від імені фракції соціалістів у Верховній Раді України заявляю таке:
1. Законодавчо оформляючи правовідносини суб’єктів влади у м. Києві, народні депутати виходили з принципу збереження єдиного центру міської виконавчої влади та з того, що вищою посадовою особою в місті є міський голова.
2. Відповідно до закону про місцеве самоврядування та закону про місто Київ, які є базовими для організації управління містом, голова міста є одночасно головою виконавчої влади (функції якої здійснюють виконком міської та виконкоми районних рад), а виконкоми водночас є структурами держадміністрації.
3. Виходячи з викладеного, фракція вважає неприпустимим вводити в м. Києві нову, не передбачену Конституцією та законами України посаду голови Київської міської державної адміністрації, оскільки це є не окрема ланка влади, а одна із функцій міського голови.
4. Штучно прив’язувати ситуацію в місті до вікового обмеження посадовців у державній службі неприпустимо хоча б з тих міркувань, що на керівників, обраних шляхом прямих виборів на відповідні посади, згадане положення не розповсюджується. Це було б рівнозначно припиненню повноважень президента чи народного депутата у разі досягнення ним 65-річного віку.
5. Якщо у вищих посадових осіб держави зі згаданого приводу виникають сумніви щодо правомірності перебування на посадах конкретних людей, вони мають змогу звернутися за роз’ясненням до Конституційного Суду України або внести проекти змін до відповідних законів з вимогою їх невідкладного розгляду.